67 литра на квадрат удавиха села в Аксаково, обявено е бедствено положение (обновена)

Бедстват селата Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Кантарджиево и Куманово

67 литра на квадратен метър дъжд се изля над варненската община Аксаково от снощи до 14 часа днес. Пораженията - съсипаното от водното бедствие през юни село Долище, отново е под вода. От улиците няма и помен - те са превърнати в пълноводни реки, а вилната зона е недостъпна, тъй като водата в делето заля моста.

Няма данни за наличие на хора във вилната зона. Засега тя остава недостъпна както за хора, така и за техника.

Екипи от Община Аксаково в момента действат на територията на село Ботево, където най-вероятно ще се прибегне до евакуация на хора от застрашени да бъдат залети от водата имоти.

Районът се следи с повишено внимание, тъй като язовир "Николаевка" е в процес на 100-процентово изпускане.

Припомняме, че Община Аксаково е депозирала във всички държавни институции проекти за възтановяването от водното бедствие през лятото, но постъпления за възстановителни дейности до момента липсват.

15:50 ч Току-що кметът на Аксаково обяви бедствено положение на територията на общината

Бедстват селата Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Кантарджиево и Куманово, стана ясно преди минути. Вследствие на проливните валежи през изминалото денонощие е прекъснат достъпът до част от населените места. Между с.Водица и с.Засмяно е залят мостът, свързващ двете села.

Нивото на реката в с.Крумаво се е покачило драстично и е прекъсната връзката между двата квартала на селото. Предизвикано е преливане на ретензионния басейн на Регионалното депо за ТБО в с. Въглен. В с. Ботево е повишено нивото на реката, вследствие на което вода е излязла от коритото и ниската част на селото е под вода. В с. Кантарджиево водата е подкопала моста, по който е невъзможно преминаване на автомобили и е прекъсната връзката между селото и главния път. Изцяло под вода са улиците, дворовете и приземните етажи в жилищни сгради в селата Водица, Крумово, Ботево, Радево, Кантарджиево, Долище и Куманово.

Със заповед на кмета на Аксаково Атанас Стоилов е забранено влизането, пребиваването и движението на МПС в района на бедствието, освен тези на екипите за овладяване на бедствието. Инж. Стоилов е разпоредил при отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради, да се извърши принудително извеждане на същите.