Екоминистърът: Основният проблем бе предизвикан от интензивните валежи

По ОП "Околна среда" са заделени 2 милиарда и половина за подобряване на водната инфраструктура у нас

По ОП "Околна среда" са заделени 2 милиарда и половина за подобряване на водната инфраструктура у нас

Ситуацията в страната постепенно се нормализира, но нивата на реките продължават да бъдат високи. Много общини в Южна и Източна България продължават да са в тежко положение.

"Нивата на реките и язовирите се следят постоянно", увери в студиото на "Денят Започва" по БНТ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и добави, че тази година само по оперативна програма "Околна среда" са заделени 2 милиарда и половина за подобряване на водната инфраструктура у нас.

"Основният проблем беше предизвикан от интензивните валежи в източната част на страната и в Родопския район", обобщи министър Василева. "Продължават да бъдат високи нивата по поречието на реките Марица, Арда, Тунджа. Има преливане на язовири, което се извършва контролирано от комплексните и големи язовири. В момента преливат Камчия, Ясна поляна, Мандра в Черноморския район. В Източнобеломорския район – Асеновец, Боровица, Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград. В Дунавския – Среченска бара и Йовковци. Западнобеломорския – Студена, Дяково и Пчелина. Язовирите, които са определени в предаварийно състояние, са непрекъснато под наблюдение, няма сигнали за критични състояния възникнали там", уточни екоминистърът.