Българи гинат в битките в Украйна

Животът

12-02-2015, 07:25

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

От Варна тръгвали наемниците за Украйна

Наред с недоволството от мобилизацията има и много българи сред хилядите доброволци, които се записвали в армията

Има загинали етнически българи във военния конфликт в Украйна. Това заяви вчера посланикът на размирната страна у нас Микола Балтажи след среща в НС с наши депутати от делегацията в ОССЕ. Той уточни, че не разполага с конкретни цифри, които да потвърдят тиражираните информации за 40 убити нашенци, но със сигурност имало няколко души.

Дипломатът подчерта, че при частичната мобилизация, която тече в момента, всички украински граждани се набират на еднакъв принцип без оглед на националност, език или религия. Само ден по-рано от МС настояха властите в Киев да спазват "принципа на пропорционалност" във връзка с информациите, че нараствал броят на привиканите нашенци. Вчера пък на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов настоял за справка за мобилизираните етнически българи. Ако има целенасочено набиране на граждани от нашето малцинство, той щял да пита за това украинския президент Петро Порошенко, с когото ще се видят на днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

В НС обаче Балтажи коментира, че не разполага с отделна статистика за призованите българи. Според него проблемът идвал от липсата на достатъчно информация за мобилизацията като цяло и заподозря, че тече допълнително инспириране на напрежение. Той отбеляза обаче, че наред с недоволството от мобилизацията има и много българи сред хилядите доброволци, които се записвали в армията. Дипломатът изрази съмнение, че при облекчаване режима на издаване на визи за нашенците в Украйна те ще се юрнат вкупом към България и попита дали страната ни от своя страна е готова за това.

Разрастващият се конфликт в Украйна бе основна тема и при откриването на вчерашното заседание на НС, като ГЕРБ, РБ и ПФ излязоха с декларации по въпроса. От партията мандатоносител посочиха "9 истини" за оборване на "необективната и пропагандна информация, с която се замърсява информационното пространство по повод конфликта в Украйна". От ГЕРБ предупредиха, че някои политически сили и лидери използват ситуацията, за да мобилизират електората си преди местния вот. Вчера военният министър Николай Ненчев отново подчерта, че виновник №1 за насажданата истерия е лидерът на "Атака" Волен Сидеров.