Семейството на убития в мола: Нягол на мравката път правеше

Въпреки болестта си Нягол помагал на болната си майка

Убитият тази събота в Гранд Мол 52-годишен Нягол Петров е човек, който никога не е посягал на когото и да било. "Беше добър човек, на мравката път правеше. Говореше си с всички в квартала", това разказа пред Varnautre.bg по-големият брат на Нягол - Петър Петров. Почерненото семейство още недоумява, как се е стигнало до събитията довели до жестоката му смърт. "Много обичаше да пие кафе и всеки ден ходеше на разходка в мола, сигурно и тогава е искал да влезе за да си купи кафенце", обяснява снахата на убития - Калина Петрова.

Семейството на Нягол живее в спретната къща на ул. "Райна Княгиня" във Варна. Петър и Калина, които имат и 8-месечна внучка, се грижели за него и болната им майка, която е на легло. "Често и самият Нягол помагаше на майка. Събуди се сутрин, направи й кафе, сандвич, седне при нея, поговорят си. После излизаше на разходка", разказва Петър. По думите му, дори в случаите когато някой го е закачал, Нягол пак не е отвръщал. Той е бил с диагноза шизофрения, но редовно е приемал лекарства, всеки месец са му поставяли инжекции, болестта му е била овладяна и никога не е бил агресивен. 

Случвало се след разходка да се върне без обувки, защото злосторници като виждали, че е безобиден и не може да се защити го събували. "Последно, тъкмо беше с чисто нови маратонки, но му ги взели и му дали едни чехли да не се прибира в къщи бос", разказват през сълзи близките му. Първоначално разпространената информация, че починалият в мола е бил пиян клошар, допълнително засилва скръбта на семейството. "Винаги беше с чисти дрехи, изпран, нищо не му е липсвало, как им се видя, че е клошар", недоумява семейството. "Купувахме му нови дрехи, пък той казваше не ми ги давай, че пак ще ми ги вземат. За какво ли ги пазеше, вчера с новите му дрехи го погребахме", плаче почерненият брат. 

Нягол заболял още в младостта си при трудова злополука. След като завършва Строителния техникум във Варна започва работа по разпределение. Тъкмо навършил 21 години и още преди да изтече тригодишния му договор, ръката му попада в работеща бетонобъркачка. "От инцидента цялата му ръка беше усукана, за да му я съберат му поставиха две пластини", обяснява Петър. Вследствие на злополуката е засегнат нерв, а от там се отключва и шизофренията, обясняват близките на починалия. 

Въпреки диагнозата си обаче Нягол си останал добър човек, за когото агресията е била непозната. "С никого не се е карал през целия си живот, лоша дума за него не съм чул", казва брат му. Същото говорят и съседите в квартала. "Болен беше човекът, но много дружелюбен. Проблеми с него никога не е имало", разказва съсед, живеещ през три къщи. 

Междувременно от мола, в който издъхна Нягол, съобщиха, че задържаните трима охранители, които са го пребили са служители на "Джи ем секюрити". 

"Джи ем секюрити" е лицензирана фирма за охрана, тя е наета по договор за охранителна дейност с търговския център и досега мениджмънтът на мола не е информиран за проблеми, предизвикани от нейни служители, уточниха от мола. 

Директорът на Гранд Мол Иво Генов изрази съболезнования на близките на починалия мъж и подчерта, че ръководството се разграничава от всички актове на насилие и саморазправа. "Ние предоставихме по собствена инициатива записите от видеокамерите на полицията, и ще продължим да работим по трагичния случай", каза директорът. "Ще проведем и собствено разследване и периодично ще информираме разследващите органи и медиите за резултатите от него", завърши Генов.

Нягол Петров почина в мола в събота, след като е бил жестоко пребит от охраната. Вследствие на побоя мъжът се олюлял и паднал пред Бюти зоната в търговския център, където е издъхнал. Пристигналте на място медици само са установили смъртта. Според очевидци, Нягол е бил гол до кръста. 

Вижте всичко по темата 

Убийците от мола - на възраст между 20 и 25 години

Тримата охранители в мола убили жертвата си по особено жесток начин

Починалият в мола - жертва на убийство

Мъж умря в мола