Крепостната стена на античния Одесос "излезе" и в частен имот (снимки)

Намериха още една делва, инвеститорът ще експонира находките

Част от крепостната стена на късноантичния Одесос от края на IV век и съоръжения край нея се появиха и в частен имот на ул. "Иван Вазов". Фрагментът е от същата стена, която в момента археолозите копаят на ул. "Княз Борис I". "Тя тръгва от църквата Св. Николай, минава през ул. "Иван Вазов" и излиза пред бившата "Валентина", разясни пред Varnautre.bg шефът на Регионалния исторически музей във Варна проф. Валентин Плетньов. Находката е излязла по време на изкопните дейности за строеж на кооперация. 

Освен части от руините, е разкопана и делва, подобна на тази, която бе една от първите находки тази година при ремонта на пешеходната зона, научи Varnautre.bg.

Въпреки че руините са открити в частен имот, инвеститорът, който ще вдига кооперация, иска да ги експонира така, че те да са видими за местните хора и туристите. 

"Идеята е находките там да се запазят и инвеститорът, не само че не е против, а обмисля как те да бъдат показани в приземните помещения на бъдещата сграда", посочи проф. Плетньов.

До това ще се стигне, след като пристигне официално предписание от Министерството на културата, обясни още шефът на РИМ-Варна. В морската столица има Инспекторат към културното министерство и след като археолозите отчетат пред него това, което са намерили, ще се получи и официално предписание за запазването на руините.