Прибират делвата и стената в Музея

Днес вдигат гърнето и фрагмент от крепостта от центъра

Делвата, която бе намерена до крепостната стена на античния Одесос в центъра на Варна, днес ще бъде извадена и отнесена в Регионалния исторически музей. Същото ще се случи и с фрагмента от самата крепостна стена. 

Това е решила комисия от Инспектората към Културното министерство. Разкопките ще бъдат затворени и намереното до този момент няма да бъде експонирано, чрез вписване в пешеходния ринг. От културното ведомство са преценили, че конкретните находки няма да бъдат интересни за масовата публика. 

Със сигурност обаче проучванията ще продължат наесен, когато археолозите ще разкопаят района, където в момента се намира шадравана с делфините край църквата Св. Николай. За там се знае, че има бойна кула от крепостната стена. Именно тя ще бъде експонирана на място, като ще може да се вижда и в дълбочина. 

След като вече е станало ясно, че разкопките на този етап приключват и изкопите ще бъдат затворени, във вторник ВиК ще рестартират дейностите си по ремонта. Веднага след като приключат започва и полагането на настилките по "Княз Борис I".