Рязко намаляване на контрабандата след сливането на НАП и митниците, очаква Менда Стоянова

Политика

09-04-2015, 11:03

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиерът недоволен от работата на митниците, иска да ги слее с НАП

Обединяването на структурите е решено, обяви председателката на бюджетната комисия

Председателят на Комисията по бюджет и финанси към парламента Менда Стоянова изрази надежда, че със сливането на НАП и Агенция "Митници" ще се постигне рязко намаляване на контрабандата, предаде репортер на Bulgariautre.

Пред журналисти в парламента тя обясни, че идеята за обединяване на структурите е стара.
"Още когато създавахме НАП и работихме с международни консултанти, имаше идея за обща контролна институция от данъчни и "Митници". Тогава решихме, че е по-добре да се изгради НАП, а по-късно към него да се включи Агенцията за събиране на държавните вземания и на по-следващ етап Агенция "Митници", така че да имаме структура, която ще си взаимодейства по всички правила. Такива структури има и в други европейски държави и държави от света", обясни Стоянова.

Тя призна, че сливането на НАП и "Митници" се е забавило. "Предполагам, че с това, което каза премиерът вчера, се опитва да се избърза. Това е насочено към работните групи, които работят по технологията на сливането. Надяваме се, че след това сливане ще има качествена промяна във взаимоотношенията, в обмена на информация и начина, по който се извършват проверките", допълни Менда Стоянова.

Тя посочи, че след сливането на НАП и Агенцията за събиране на държавните вземания е било отчетено рязко подобряване в събираемостта. "Мисля, че това ще се случи и при едно такова обединяване", посочи депутатът от ГЕРБ.

"НАП е от малкото държавни институции, които имат много хубави и строги вътрешни правила, процедури за действие, за работа, които осигуряват ефективността на нейната работа и възможност за търсене на отговорност на всеки служител, който не изпълнява вътрешните правила. Тези правила ще се разпространят и върху дейността на митниците", изрази увереност е Менда Стоянова.

Тя е убедена, че сливането е решено. "Въпросът е кога имаме готовност да го направим", заключи Стоянова.