Няма логика във вот на недоверие заради здравеопазването, според Пенков

Политика

09-04-2015, 15:07

Снимка:

mh.government.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

ДПС заговориха за вот на недоверие към кабинета

Вършим си работата по план график и сме напред, увери зам.-министърът

Не виждам нищо, заради което може да се търси вот на недоверие заради здравеопазването. Така заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира намерението на ДПС да инициира вот на недоверие към кабинета заради политиката в областта на здравеопазването и готвените промени в Закона за здравното осигуряване, предаде репортер на Bulgariautre.

"Това, което екипът е правил до момента – виждате каква е политиката. Тя е прозрачна, ясна", посочи Пенков и даде за пример концепцията "Здраве 2020", спешната помощ и одобрените и влезли в сила европейски програми.

"Намерено е финансиране за спешната помощ за хората в България. Финансиране ще върви и по-добро управление за създаване на електронно здравеопазване. Какъв е проблемът", попита зам.-министърът.

"До момента, без да бием тъпана, си вършим работата по план график и сме напред", похвали се Бойко Пенков.
По неговите думи с промените, които се предлагат в Закона за здравното осигуряване, се прави нещо много важно, което отдавна го нямало. "Парламентът приема закони, включително и този за бюджета. Там казва за администрацията, която ръководи оперативно процесите, каса, министерство – ето, тук ще се вместите в тези пари. В същия момент обаче не ти дават никакъв инструмент в ръцете да се справиш с тези пари", описа ситуацията д-р Пенков и продължи: "Ние казваме – това са предложения, това са инструментите, с които искаме да боравим, за да можем да изпълним Закона за бюджета. Ако нямаме тези инструменти, с които може да изкараме ползи за хората в България, то тогава да мислят през второто полугодие за актуализация на бюджет".

"Да се иска вот на недоверие заради това, че ще прецизираме нещата и ще ги направим по-ясно дефинирани... Не виждам защо. За мен няма логика", призна д-р Бойко Пенков.