Последно пътуване из Стара Варна води в консулства отпреди Освобождението

Варна винаги е била пристан за множество култури и народи

Последното пътуване из Стара Варна ще ни докосне до дипломатическите връзки на града с целия свят още от времето преди Освобождението. Почти всички европейски държави откриват свои консулски служби в крайморския град, а чрез тях навлиза и немалка част от културното влияние на Европа. С разказ за консулите и обиколка на техните домове ще отдадем почит на една непозната страница от варненското минало.

На 10 май в 13:00 часа започва безплатнa туристическа обиколка до обекти имащи отношение към Стара Варна и чуждестранните дипломати. Сборният пункт, откъдето ще тръгне тура, е на ул. "Генерал Колев" 54.

Варна винаги е била пристан за множество култури и народи. Още преди Освобождението в града отварят врати първите консулски служби с множество чуждестранни дипломати. Туристическата обиколка ще даде възможност да се обходят всички съществуващи към днешна дата места, където някога е кипяла дипломатическа дейност.

Испанският консул Жан Дюрони

Основна цел на инициативата "Непознатото минало на Стара Варна" е популяризиране на културно-историческото наследство чрез поднасяне на исторически факти, снимки и документи. Проектът засяга темата за опазване на паметниците на културата и се стреми да формира необходимото отношение на варненци към тяхната градска среда.

Проектът "Непознатото минало на Стара Варна" се реализира в партньорство между НПО – Beehive Co-working Space/ Споделено работно място, варненската софтуерна компания '158 ООД", с финансовата подкрепа на Фонд "Култура" към община Варна.