Крайбрежната алея става по-чиста и тиха

Поставят бетонните блокчета на ската за пет дни

Поддържането на чистотата на Крайбрежната алея във Варна ще стане много по-сериозно. Усилия за това ще положат както фирмата, отговаряща за сметоизвозването, така и крайбрежните заведения. Предвижда се да бъде изготвен график с часове, в които от обектите да изхвърлят боклуците, а веднага след това да минават камиони, които да ги извозват. Практиката е обсъдена по време на среща на представители на Сдружението на заведенията в България със заместник-кмета Тодор Иванов.

Ще се сложат и допълнителни контейнери за разделно сметосъбиране, съобщи за Varnautre.bg Марин Сотиров от сдружението. Сметопочистващата фирма пък ще трябва да мие периодично контейнерите за смет, за да не се задържа неприятната миризма.

Мерки ще бъдат взети и за високите децибели от заведенията, оплаквания от които постъпват редовно. Собствениците на обектите са предупредени да обърнат тонколоните към морето, както и да помислят за шумоизолиращи завеси или други способи за намаляване на шума.

От сдружението са поискали съдействие и за осигуряване на засилено полицейско присъствие в пиковите часове. Настояват и за стриктни санкции за неправилно паркиране по алеята.

От организацията изказаха и задоволството си от заповедта на кмета Иван Портних, с която бе регламентиран временен достъп на колите до алеята. Заради промяната, влязла в сила от четвъртък, собствениците на заведенията отмениха планиран за днес протест. Освен, че автомобилите ще бъдат пускани на алеята, се увеличава с един час времето за зареждане.

Предвижда се поставянето на бетонните блокчета в основата на срутилия се скат да продължи около пет дни. По всяка вероятност работата по поставянето им ще започне съвсем скоро.