Веригата "Пикадили" е заложена за кредит от 11,8 млн. евро

Компанията бави плащането на задължения към доставчици

Магазините "Пикадили" са заложени срещу кредит от 11,8 млн. евро. Справка в Търговския регистър показва, че на 14 май цялото имущество на веригата е заложено в Инвестбанк. Целта на кредита е предоставяне на банкови гаранции в общ размер до 1 811 009 евро и кредит под формата на овърдрафт в размер на до 10 млн. евро, предназначен за изплащане на задължения към доставчици и финансиране на оборотната дейност на компанията, пише clubz.bg.

Преди седмица Съюз "Произведено в България" огласи, че български производители не могат да получат с години парите си от "четвъртата по големина верига" - "Карфур", като задълженията ѝ към доставчици надвишавали 20 млн. лева. Според организацията се очертавал сценарий за "втора КТБ" - фалит на компанията, който ще остави милионни неизплатени задължения.

В края на миналата година собствениците на "Пикадили"  и "Карфур" - "АП Март" и "КМБ България" огласиха, че ще създадат съвместно дружуство, което да поеме търговията на дребно и на двете вериги. В момента подобна фирма все още не е регистрирана, но в Търговския регистър седалището и на двете компании е на един и същ адрес - надлез "Надежда", Ритейл Парк "София", ул. "История Славянобългарска" № 21.

Натрупаните задължения са едно от възможните обяснения за непрекъснатото намаляване на асортимента на предлаганите стоки в двете вериги, както и липсата на най-масовите марки цигари на българския пазар. Именно такива се впечатленията на повечето потребители напоследък.