Нови 67 пожарни автомобила ще гасят горските пожари

За първи път в МВР има толкова мащабно техническо обновяване, заяви Бъчварова

За първи път в МВР има толкова мащабно техническо обновяване. Това заяви вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова, получавайки символично ключовете от 67 пожарни автомобила за гасене на горски пожари. Тя е благодарна за възможностите, които ни предоставя европейската солидарност. Бъчварова увери, че можем да се чувстваме много по-сигурни с новата техника.

С тържествен водосвет за благоденствие в присъствието на министри и зам.-министри беше отбелязана новата мащабна придобивка на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева лично връчи ключовете на Бъчварова. Осигурени са 67 противопожарни автомобила и 6 специализирани високопроходими машини, доставени с подкрепата на Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС).

Василева се върна назад в годините и напомни, че през 2012 г. главната дирекция не е била предвидена като бенефициент по оперативната програма. Тя обаче похвали кабинета „Борисов 1", които с партньорство с главната дирекция по пожарна безопасност и екип на МВР успели да убедят партньорите си от Европейската комисия, че пожарникарите имат нужда от подкрепа за справяне с щетите от наводненията и борбата им с горските пожари. В резултат на това били осигурени 195 млн. лева за два проекта.

Миналата година са били доставени 134 противопожарни автомобила, а сега огнеборците са подпомогнати още 67 противопожарни автомобила и 6 специално оборудвани за идентифициране на пожарните огнища. Автомобилите ще се използват от териториалните звена на главната дирекция и ще съблюдават три национални парка, 11 природни парка и 55 резервата.

Ивелина Василева обяви, че в новата оперативна програма вече са договорили с ЕК 39 млн. лева за изграждане на 6 регионални центъра за реакция при кризи и бедствия.

По-късно пред журналисти тя разясни, че центровете ще бъдат разположени в шестте региона за планиране в страната. Предвидено е финансиране и за реконструкция на сгради, които ще се използват за обучаване на доброволчески формирования. За всеки център е предвидено и изграждане на полигон и възможности за обучение.

Премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова също трябваше да бъдат гости на събитието, но не успяха да присъстват. Бъчварова лично поздрави събралите се от името на министър-председателя.