Николай Ненчев: Министерство на отбраната не се занимава с търговия и продажба на оръжие

Военният министър каза, че пряка заплаха за България няма, но трябва да сме готови

Министерството на отбраната е потърсило данни за евентуално изнасяне на оръжие от България към Сирия, но не е открило доказателства за това, каза по БНТ министърът на отбраната Николай Ненчев. Миналата седмица от Американското посолство заявиха, че американецът, който загина при експлозия по време на тестова стрелба с гранатомет на полигона в Анево, и двамата му сънародници са работили по програма за обучение на умерените опозиционни сили в Сирия. 

Към България не е изпращано официално запитване за разполагане на американска военна техника. Ако получим такова запитване, ще анализираме много внимателно това искане и тогава ще решим как да действаме, обясни военният министър. Той съобщи, че предстои среща на НАТО и вероятно там ще се дискутира тази тема. 

Нямам никаква информация, че в България се е изпитвало оръжие за сирийската опозиция. Разпоредих служба Военна информация да извърши проверка и от там категорично заявиха, че няма никакви данни за подобни дейности. Министерството на отбраната не се занимава с търговия и продажба на оръжие, коментира инцидента в Анево той.

НАТО е организация от свободни държави. Изказването на Владимир Путин, че ще увеличи ядрените ракети на Русия, е обезпокояващо, коментира военният министър. Според Николай Ненчев към този момент няма пряка опасност за България, но армията трябва да е готова за отговор при евентуално нарушаване на въздушното или териториалното ни пространство.

Българската армия трябва да се модернизира и трябва да бъдат отделени пари това да се случи. Неведнъж съм казвал, че който не храни своята армия, ще храни чужда, каза още Ненчев. Той е на мнение, че трябват и закнодателни промени.

Военният министър отново подкрепи генерал Шивиков, отбелязвайки, че това е един доблестен български генерал. Нужни са промени в закона, защото в момента, ако един висш военен бъде отстранен от длъжност и му бъде отнет достъпа до класифицирана информация, после този човек не може да бъде възстановен, дори той да бъде намерен за невинен по дадени обвинения срещу него. Не може заради анонимни сигнали да се съсипва кариерата на един военен, това е недопустимо и аз ще разговарям с различните парламентарни групи, за да инициирам законови промени това повече да не се случва, категоричен беше Ненчев.