Полицията издирва трима от "Аспарухово" заради месото с антракс

Две от децата в Млада гвардия са сред пострадалите

Полицията във Варна издирва още трима души от "Аспарухово", които са имали контакт със заразеното с антракс месо, съобщи Стоян Пасев - областен управител на Варненска област, цитиран от Радио Варна. Според него ситуацията в региона е овладяна, рискът е минимален. Предприетите мерки са адекватни, а утре се очаква заседание на кризисния щаб. Той обясни, че в четири от общините, има потенциален риск, тъй като от там е преминало заразеното месо. "Пробата от заразеното месо ще излезе в понеделник, тъй като материалът, който беше взет, е замръзнали наденици, няма как по-рано да знаем дали това е от заразеното животно или не. Говорим за общините Ветрино, Провадия, Белослав и Варна. 18 човека бяха установени", каза още областният управител.

От утре започва ваксинацията на животните в село Млада гвардия, съобщиха от Областната дирекция за безопасност на храните. В инфекциозната клиника към Университетската болница "Света Марина" са напълно подготвени, ако някои от хората, консумирали заразено месо, покаже симптоми на развитие на болестта.

Две деца са яли от заразеното с антракс месо. Те са на антибиотици и под лекарско наблюдение. Лекарствата са отпуснати безплатно на хората в засегнатото село Млада Гвардия, съобщава Канал 3.