И втората крава заразена с антракс

Двама министри яли телешки пържоли в ресторант, зареждан от заразената транжорна

Резултатите от пробите  и от втората мъртва крава в село Млада гвардия са положителни за антракс. Това съобщи областният управител Стоян Пасев след края на поредното заседание на кризисния щаб. Животното е загробено още преди дни в съответствие със здравните наредби и няма опасност от разпространение на зараза от него.

Към този момент във Варненско няма други заразени животни. Следи се за състоянието на всичкия добитък, който вече е ваксиниран в Млада гвардия, съобщи изпълняващият длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Даниел Денев. Здравните служби обмислят да се извърши ваксинация и на животните в село Венчан, което е много близо до Млада гвардия.

Пробите от всички 23 търговски обекта, които са били взети след снощната дезинфекция на кухните им, ще бъдат готови в понеделник, увери областният управител.  "Ако всички те са отрицателни, хората ще могат да бъдат спокойни", посочи той и допълни, че евентуално ако някъде излезе положителна проба тогава ще се вземат допълнителни мерки. Д-р Денев уточни, че кухните, които в момента са под възбрана, ще започнат да работят отново когато излязат отрицателни проби. Всичкото месо от тях е иззето и ще бъде унищожено, допълни той.

Пасев разкри още, че двама министри, заедно с него, са яли телешки пържоли в един от ресторантите, които попаднаха в списъка на обектите, зареждани от заразената с антракс транжорна в "Аспарухово". Той отказа да съобщи с кои двама представители на кабинета е консумирал телешко месо във въпросния ресторант, но уточни, че това се е случило на 10 юли. Самите министри още не знаели, че са се хранили в заведение, зареждано от месарския цех "Дари", в който бяха открити спори на антракс.