Против всички правила: Изгориха болно от антракс животно в екарисажа

На 35-годишния собственик на овцата дават антибиотици, но не са му взели проби за антракс

Умряла от антракс овца във варненското село Бозвелийско е била изгорена в екарисажа, което е в разрез с протокола при наличие на тази зараза. При предните случаи на доказан антракс с две животни в село Млада гвардия и.д. шефът на Агенцията по храните д-р Даниел Денев изрично подчерта, че изгарянето на заразени животни е противопоказно и труповете им трябва да бъдат загробвани, като се спазват определени правила.

Въпреки че институциите сами признаха, че са имали съмения за антракс по овцата, тъй като костите от първата мъртва крава са били захвърлени на пасище, на което тя е пашувала, животното от Бозвелийско се озовало в екарисажа.  

Това стана ясно след заседание на кризисния щаб, който се проведе в Областна администрация Варна. Институциите се опитаха да обяснят защо животното е било предадено за изгаряне. "Овцата е била стара и след като е починала, по анамнеза на собственика и, не е дала признаци за заразяване с антракс. Затова и не са взети мерки тя да бъде загробена. Все пак взехме проба, тъй като имаше съмнение, че костите от първата мъртва крава са били захвърлени на пасище, на което е била овцата. След това пробите се оказаха положителни", посочи д-р Денев. За самия екарисаж и служителите му нямало опасност, тъй като там се правела регулярна дезинфекция. 

Овцата от Бозвелийско е починала на 24 юни. Трупът й е бил предаден в екарисажа на 25 юни. Положителните проби са излезли на 4 август. Едва днес пред медиите бе официлано обявено от щаба, че има второ огнище на антракс във Варненско. Запитани защо досега институциите не са уведомили обществеността, областният управител Стоян Пасев и д-р Денев отговориха, че са предупредили всички жители в населеното място, където е умряла овцата.

Не се знае и как точно тя се е заразила. "Ако приемем, че е от пасището за което има предположение, че на него са били изхвърлени части от първото мъртво животно, не можем да кажем дали заразяването е станало преди и след дезинфекцията на терена", посочи д-р Денев. 

На 35-годишния овчар собственик на мъртвото животно не са взети проби за антракс. "Преценихме, че не имал досег с телесни течности от животното и няма риск да се е заразил", посочи пред Varnautre.bg и.д. шефкатa на Здравната инспекция в града д-р Дочка Михайлова. "Уведомили сме личния му лекар да го държи под наблюдение и на човека превантивно се дават антибиотици", допълни тя. 

545 животни са ваксинирани срещу антракс в село Бозвелийско. Ваксинацията е започнала на 3 август, когато са излезли положителните проби от мъртвата овца.