Кандидат за съветник вдига на бунт циганите от Максуда

Извеждат ги от СУПЦ-то принудително до няколко дни

Ридван Сали, по-известен като защитник на ромите, чиито незаконни къщи в Максуда бяха съборени наскоро, организира циганите на бунт срещу извеждането им от СУПЦ. Обитателите на гетото бяха временно настанени в социалното общежитие за срок от един месец, след събарянето на незаконните постройки. Месецът изтече, но ромите отказват да си тръгнат.

Зад отказа им да напуснат стои Ридван Сали, който междувременно се оказа и кандидат за общински съветник в листата на МК "Реформатори и патриоти - решението за Варна". Именно той организира ромите и ги надъхва да не напускат СУПЦ-то. 

От няколко дни Ридван безпрепятствено влиза в социалното общежитие, въпреки че право на достъп до него имат само хората, които са настанени там. Самият той не е настанен там. Сали има собствена не малка, масивна къща в района на фабрика "Христо Ботев". В последните няколко дни Сали убеждава циганите от СУПЦ да се вдигнат на протест под прозорците на районния кмет на "Младост" Христо Христов, като отпор на разпореждането му да напуснат общежитието. 

Освен кандидат за съветник на местната коалиция от реформатори и патриоти, в която участва и ВМРО, Ридван Сали е и лидер на фондация "Обновление", която защитава ромските права. Същият ромски лидер бе главно действащо лице в циганския протест преди година, когато на обитателите на незаконните постройки в дерето на Максуда бяха връчени уведомления, че ще бъдат съборени. Тогава Сали постави ултиматум на властта, да намери парцел, в който циганите да се настанят. В противен случай излизали на протест. Вижте повече тук>> 

Преди това пък Ридван се възпротиви срещу събарянето на опасни общински къщи в периферията на циганската махала, които също бяха населени незаконно от роми. 

Въпреки напъните на ромския лидер, циганите от СУПЦ все пак ще бъдат изведени до няколко дни, каза пред Varnautre.bg кметът на "Младост" Христо Христов. Процедурата е да им се връчи известие и в срок до 24 часа, те трябва да напуснат. Ако не го направят доброволно, ще бъдат изведени с полиция от общежитието.