ЕК потвърди законността на събарянето на къщи в "Максуда"

В район "Младост" с още 147 преписки за незаконни постройки

Европейската комисия призна законността на събарянето на постройки в "Максуда". Това обяви варненският евродепутат Емил Радев, който е получил официален отговор на свое запитване, визиращо изказване на говорителя на ЕК по темата. Каква е компетентността на говорителя да коментира действията на българските местни органи, и дали политиката на ЕС за ромите предполага неспазването на националното законодателство да остава ненаказано и да се прилагат двойни стандарти спрямо граждани от различни етноси, се е поинтересувал Радев.

В отговора се отчита, че предприетите мерки са основателни, когато компетентната държава-членка действа въз основа на съдебен акт и влязло в сила административно решение, каквото има в случая с "Максуда". ЕК същевременно напомня, че националните договори и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи засягат всички европейски граждани, независимо от етническия им произход.

"Въпреки четирите опита да се спре предварителното изпълнение на събарянето в "Максуда", Европейският съд по правата на човека прие, че действията на община Варна и на районната администрация са напълно законосъобразни. Някои политически сили, които разчитат на ромски гласове на изборите, както и правозащитни организации се заиграват с етническата карта, но е недопустимо да се спекулира с европейските институции, когато се спазва закона ", категоричен бе Емил Радев.

"Миналата година съборихме около 40 постройки, а тази година – около 50. 46 от тях са буквално в дерето на "Максуда". Имаме готови 147 преписки за незаконни постройки, предстои връчване на констативни актове. Процедурата отнема доста време, защото се опитваме стриктно да спазваме всички законови изисквания", уточни Христо Христов в качеството си на кмет на района през изминалия мандат. Като кандидат на ГЕРБ за кмет на "Младост" той увери, че ще продължи безкомпромисно да прилага закона в "Максуда".

Христов припомни, че проблемите не са от 2 или 5 години, а се трупат от десетилетия. "Когато встъпих в длъжност в район "Младост" преди 4 години нямаше такива преписки. Даже предшествениците ми, които отново са кандидати за кметове, са издавали напълно незаконосъобразни служебни бележки за настаняване на представители на ромския етнос в общински къщи и на празни места на територията на "Максуда". Районният кмет няма право да настанява граждани в сгради, които не са на негово разпореждане и дори са опасни", припомни кандидатът за районен кмет.

Той повдигна и друг сериозен проблем, възникнал вследствие на работата на предишната районна администрация – регистрацията на голям брой хора на един адрес. "Нормално ли е на 40 кв. м да се водят 166 души?! Защо са го допуснали?!", попита Христов. По думите му правните възможности за това са били прекратени с влязла в сила законова промяна от 14 март 2011 г., но и в момента в съборени постройки се водят регистрирани по 15-20 души. "Провел съм разговори с народни представители за промени в закона, тъй като в момента дерегистрацията на тези хора зависи само от тяхното доброволно желание", поясни Христо Христов.