Кап. Собаджиев е преместен във варненския затвор

Във фейсбук вече се завъртя идеята за подписка до президента Росен Плевнелиев, с която да се иска помилване на варненския капитан

Капитан Светлозар Собаджиев е преместен във варненския затвор, научи Varnautre. Той е там от три дни. След като българският капитан бе депортиран, след близо 4 кошмарни години в панамския затвор Ла Хоя, три месеца той прекара в софийският затвор. 

Сега вече е във Варна, но вс още далече от свободата. "Простете ми мили приятели, че толкова дълго мълчах... Да, той е тук, дори е във Варна вече. Но не е свободен! Такъв какъвто заслужава да бъде! Обичам го безумно и съм бясна на това положение!", написа дъщеря му Лора в социалната мрежа. 

Кап. Собаджиев се оказа окован с белезници, докато е на плаващия под холандски флаг и под негово командване кораб "Maas Trader". Той бе задържан на 28 март 2011 година на пристанището в Кристобал. В едно от помещенията на плавателния съд панамците откриват 170 килограма кокаин, а впоследствие властите арестуват единствено Собаджиев. 

Преди да се стигне до дело в панамския съд, кап. Собаджиев прекара в нечовешки условия 3 години и 2 месеца в затвора Ла Хоя.

Когато най-после делото търгна, той бе осъден на 120 месеца затвор. Присъдата впоследствие бе намалена за добро поведение и изучаване на испански език. Сега му остават около 2 години, които да излежи в България.  Преди да бъде върнат у нас след като бе прочетена присъдата, кап. Собаджиев бе държан в Панама още три месеца, докато се подготвят документите по депортирането му. 

Във фейсбук вече се завъртя идеята за подписка до президента Росен Плевнелиев, с която да се настоява варненския капитан да бъде помилван.