Да плаща за или да печели от боклука си Варна?

Почти по равно са сумите за обработка на отпадъците в завода в Езерово и тази за поддържане на чистота в града

Да плаща милиони за преработка на отпадъците или напротив, да печели от боклука си Варна - това се оказа дилемата пред общинските съветници днес по време на обсъждането на план-сметката за чистота. В нея е заложена сумата от 27 млн. лева. Това са приходите от такса смет на варненци, които общинската администрация предлага да бъдат разпределени по следния начин: почти по равно са сумите за обработка на отпадъците в завода в село Езерово и тази за поддържане на чистота в града. Именно това предизвика дебат в залата. Борислав Гуцанов припомни, че когато Общинския съвет е приемал решението за изграждане на завода за боклука, категорично е било ясно, че общината няма да плаща за това, а фабриката в Езерово ще печели от суровините, които вади от отпадъците.

Години след заработване на завода обаче, вместо да печели от боклука си, който по цял свят се използва за суровини, общината продължава да плаща. За 2016-та са заложени 8,82 млн. лева, за преработка на битовите отпадъци. Въпреки че въпросът за ползата от завода в Езерово остана висящ, съветниците предпочетоха да гласуват план-сметката в този й вид, защото са притиснати от крайни срокове за приемането й, заложени в Закона за местната власт.

Така Варна ще харчи 2,8 млн. лева за ръчно и механично почистване на улици, спирки, площади, тротоари, подлези и детски площадки. 450 хиляди лева са предвидени за миене на улици и площади. За първи път са предвидени и пари за почистване на графити, рекламни материали и платформите за инвалиди. Сумата е едва 12 хил. лва, но изискването за тази дейност е заложено и към бъдещите концесионери на сметосъбирането и почистването на петте района в града.

400 хил. е сумата за почистване на дъждовната канализация. Общо 276 хил. ще бъдат похарчени за чистотата на Морската градина. Малко над 1 млн. е сумата за зимно почистване.