Ученици спирали кранчетата на парното в МГ

Класните стаи са добре отоплени, показа проверка на служители на здравната инспекция

Възпитаници на Математическата гимназия от по-горните класове са спирали кранчетата на парното и са отваряли прозорците в студените дни. Това твърди директорът на училището Павлин Петков, според когото най-вероятно се е целяло прекратяване на занятията или намаляване на часовете предвид това, че сега се правят класни и контролни.

По-рано днес общинският съветник Христо Атанасов алармира, че в МГ учениците са били предупреждавани с изгонване ако се оплакват, че е студено в стаите. Директорът да бъде извикан на сесия на Общинския съвет за обяснение на подобен безпрецедентен акт, поиска местният парламентарист.

Това, за което е обърнато внимание е, че съгласно правилника ако се докаже действие, което влияе върху авторитета на училището, извършилият го ученик може да бъде изгонен, обясни Петков. Това е казал и педагогическият съветник на представители на Ученическия съвет, които се поинтересували.

Това предвижда правилникът, а и децата трява да се учат, че всеки отговаря за действията си, подчерта директорът. Той е помолил дежурните ученици и учителите в началото на всеки час да проверяват кранчетата на парното.

До момента единственият проблем, който е възникнал с отоплението, е самоизключване на климатиците в резултат на токови удари в неделя. Отоплителните тела са монтирани в стаи със северно изложение на четвъртия етаж, които се отопляват по-трудно. Още в първия работен ден проблемът е отстранен.

Класните стаи са добре отоплени, показа и проверка на инспектори от Регионалната здравна инспекция, които са били в школото вчера. Навсякъде температурите са били между 19 и 21 градуса, а някои от учениците дори били по къс ръкав, са докладвали проверяващите.