Искат правна защита за учителите

Животът

12-02-2016, 17:16

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Милена Стефанова

Всичко от Автора

Синдикат настоява за наредба за длъжностите в училищата

Българският учител трябва да бъде изведен от унизителното положение, в което се намира. Той заслужава обществен престиж, добро възнаграждение и дори правна защита. Това заяви депутатът от Патриотичния фронт и преподавател във Великотърновския университет доц. д-р Милен Михов на среща с варненски преподаватели, посветена на правата на българските учители.

Според доц. Михов ако един учител стане жертва на престъпление, то работодателят трябва да му окаже съдействие за защитаване на правата му. Защитата, подготовката и авторитетът на българския учител трябва да бъдат в основата на образователната система, смята депутатът. Той оцени като много добра разпоредбата за атестациите в новия Закон за училищното образование, които щели да осигурят възможности добрите учители да бъдат оценени.

Като слабост пък доц. Михов определи намесата на общините в управлението на общините, макар и в ограничен вариант. От своя страна учители изразиха притеснения, че новият закон допуска още по-голямо набъбване на администрацията в училищата. В тази връзка от образователния синдикат към КТ „Подкрепа” във Варна припомниха, че от две години настояват за изготвяне на наредба за длъжностите в учебните заведения.

Така ще се избегне раздуването на щата, заяви Стойко Атанасов от синдиката, според когото някои от директорите са изключително изобретателни в харченето на делегираните бюджети. Стигало се до разкриването какви ли не синекурни длъжности, като например астролог, разказа синдикалистът.

Притеснения будят и Обществените съвети, в чийто състав ще влизат представител на финансиращия орган, на родителите, на ученическите съвети и на настоятелствата, а ролята им ще бъде да осъществяват граждански контрол. Тези съвети ще се политизират, убедени са учители.