Силен септември очакват хотелиери по морето

Заради световното първенство много туристи са отложили лятната си почивка за края на сезона

Силен септември очакват хотелиерите по морето, съобщи проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Магдалена Петрова. Прогнозата е на база проведените разговори с туроператори, които сочат, че сега се правят резервации за останалите незапълнени места по време на ранното записване. Причината според експерта е в световното първенство по футбол, което тече в Русия и което привлича много зрители на стадионите или пред малкия екран. Поради това те отлагат лятната си почивка за края на сезона. 

По време на Световното първенство – т.е. от 15 юни до 15 юли, хотелиери по морето, които не са успели да попълнят базата си на сто процента, предлагат адекватни промоционални оферти.  Капацитетът почти навсякъде обаче е покрит на 100% и сезонът протича нормално, увери Стоян Маринов, но допълни, че пикът ще е след края на Мондиала. 

Според експерта ценовата политика на българските хотелиери е разумна и адекватна, тъй  като офертите са изгодни, съобразно качеството, което се предлага. „За нивото на обслужване можем да съдим от коментарите на туристите в социалните мрежи и резервационните платформи и оценките за България не отстъпват от тези за Турция да речем, която е един от преките ни конкуренти“, подчерта Стоян Маринов.  Той отбеляза, че южната ни съседка има предимство по отношение на това, че тъй като не е в рамките на ЕС, няма ограничение държавата да подпомага частния сектор и поради тази причина се спонсорира всеки полет до 16 турски летища от Русия или страните в Западна Европа, та дори и от по-далечни места като Индия и Индонезия.  „Трябва да следим какво правят конкурентите ни, които са членове на ЕС, за да се равняваме по тях и да предлагаме по-изгодни условия, ако можем. По отношение на руския пазар това може да е съкращаване на времето за издаване на визи или облекчаване на административната процедура“, каза още Стоян Маринов. 

Според представителя на Варненската туристическа камара до този момент се оправдават очакванията, че ще имаме повече туристи, повече нощувки и повече приходи, но ръстовете няма да са същите, както миналата година. Прогнозата му е ръстът тази година да е до 5%, но да получаваме повече приходи от един турист. 

Няма да се оправдаят най-песимистичните прогнози за отлив на руските туристи от България поради стабилизиране на отношенията на страната им с Турция, смята Стоян Маринов. Според него спадът ще е в рамките на 5%, което по думите му не е толкова зле на фона на агресивната рекламна политика, налагана от южната ни съседка. „Много правилна е позицията на Министерството на туризма в тази връзка. Министър Ангелкова участва във всички форуми в Русия, среща се с губернатори на области и с всички отговорни лица, които да формират положителен имидж на България в страната“, коментира експертът, цитиран от chernomore.bg.