В пет варненски училища обучението вече е дистанционно

Мисия Варна

26-01-2022, 20:53

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Процентът на болните учители е 3-4 пъти по-голям, отколкото на учениците, няма преподаватели, които да ги заместват, отбелязва началникът на РУО-Варна

В пет училища във Варна учениците преминаха изцяло на обучение в електронна среда заради високата заболеваемост от COVID-19. Това са Трета природо-математическа гимназия, Варненската търговска гимназия, ОУ "Георги Раковски", Национално училище по изкуствата ”Добри Христов", СУ "Климент Охридски". В 12 учебни заведения обучението се осъществява на ротационен принцип. Това съобщи в интервю за Радио Варна Ирена Радева - началник на Регионалното управление по образованието.

Тя посочи, че без тестове в училищата влизат 10% или над 4 400 от учениците, на които е била извършена имунизация срещу коронавирус. При тестването в понеделник 40 ученици са дали положителна проба, 36 от тях са потвърдени в лаборатория. От 1625 тествани учители с коронавирус са установени 47. От 775 членове на непедагогическия персонал, шестима са с положителна проба.

"Процентът на болните учители е 3-4 пъти по-голям, отколкото на учениците. Това създава сериозен проблем за директорите, но на този етап успяват да се справят. Това е и един от мотивите за предложение за преминаване към обучение в електронна среда, тъй като е възможно с по-малко хора да се обезпечи образователен процес", отбеляза Ирена Радева.

"Заедно с междусрочната ваканция, почивните дни в края на тази и следващата седмица и обявените от министъра на образованието неучебни дни се събира период от 9 дни, в който учениците няма да се събират в училищните сгради. Надяваме се да спазват правилата и да не се събират и на обществени места, за да се облекчи ситуацията и да се намали темпът на развитие на заболяването", каза още Радева.