36 от най-новите акварели на Петко Петков - Ломски представя Художественият музей „Георги Велчев“

Варна Лайф

05-03-2022, 12:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Подготвих тази изложба специално за март месец, разкрива творецът

36 от най-новите акварели на свързания с Варна художник Петко Петков - Ломски ще представи Художественият музей „Георги Велчев“, който е филиал на Градската художествена галерия. 

Експозицията е отворена за посещения от 5 март до 16 април 2022 г. Работното време на Художествения музей е от вторник до събота от 10:00 - 17:00 ч.

Създадени в характерния му почерк със смели колоритни разливи, издължени форми и мистични нюанси, творбите на Петко Ломски са глътка естетска радост за почитателите на изкуството в трудните дни.

“Подготвих тази изложба специално за март месец - споделя артистът. - Исках да покажа едни очарователни образи в това диво време. Държах да ги експонирам сега, за да се види, че може да има хармония в нещата, колкото и да е зле животът. Не изчаках да дойдат месеците на пищната пролет, когато слънцето ще даде повече надежда на хората, избрах да им дам доза светлина сега, когато най-много имат нужда от нея.

Само лица - това е всичко, което показвам в изложбата. Те са образи от моите спомени и от моето въображение, които съм изпълнил с различни пластични средства на акварела. Получиха се от само себе си - не съм се насилвал, с лекота ги направих, на един дъх. Разбира се, познавачите ще открият различни пластични посоки, различни техники - едни от работите ми са изпълнени мокро в мокро ала прима, други са върху суха основа. Но обединяващото са лицата - повече женски, сигурно не е случайно, като някои заемат и целия картон.

Спонтанно се раждат тези образи, изливат се за минути понякога. Това е предимството на акварела - докато при него можеш да усетиш на мига една идея, при маслото това не се получава. При маслото е по-комплексно - в една работа мога да включа няколко състояния, но непосредността я няма. В бъдеще смятам да обръщам на акварела още по-голямо внимание. Защото при акварела изливаш едно чувство спонтанно. Всеки път съм в различни настроения, състоянията не се повтарят и акварелите ми отразяват това.”

Петко Петков – Петко Ломски, е роден през 1958 г. в Лом. Завършва Художествената гимназия „Илия Петров“ в София, а след това и Националната художествена академия „Николай Павлович“ при проф. Иван Кирков със специалност живопис. Участва в много общи национални и регионални изложби. Има над 10 самостоятелни изложби във Варна. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия - София, На Софийската градска художествена галерия, на редица държавни и частни галерии в България, както и на частни колекции във Франция, Швейцария, Германия, САЩ, Италия.