Командирът на кораб „Св. св. Кирил и Методий“ гостува в СУ „Гео Милев“

Животът

17-10-2023, 13:33

Снимка:

СУ "Гео Милев" - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Гостите разказаха за своето задгранично плаване до Антарктида, продължило 127 денонощия.

Капитан II ранг Николай Данаилов, командир на кораб „Св. св. Кирил и Методий“ гостува на учениците в Средно училище „Гео Милев“, Варна. Той беше  придружен от главен старшина Явор Стойнев, старши специалист II степен по комуникационни и навигационни системи на кораба и родител на ученик от училището.

Гостите разказаха за своето задгранично плаване до Антарктида, продължило 127 денонощия. Военният  научно-изследователски кораб е проплавал 19076 мили, което е почти обиколката на екватора, уточни капитана. Той с гордост отбеляза, че това е първият военен кораб под български флаг, който е навлязъл в Атлантическия океан и е стигнал до Антарктида. През цялото време екипажа е получавал подкрепа и пожелания от много българи, което допълнително е мотивирало участниците в експедицията.

За учениците беше интересно да видят видеоматериали от пътуването- как делфините придружават кораба по време на плаването, колониите от пингвини, летящите риби, тюлените излегнали се  близо до кораба, големият къс айсберг, по който са останали следи от корабната боя, докато се блъска в плавателния съд. Децата видяха снимки на птиците буревестници, които са санитарите на острова и морето.Особено емоционално реагираха на видеоматериала, който показва как големите морски вълни заливат палубата на кораба.

Капитанът разказа за българската база на остров Ливингстън. Той сподели, че България е една от 29-те държави, които могат да решават кой да стъпи в Антарктида и да прави проучване там. Бяха показани снимки, от които стана ясно, че островът, който до преди 10 години е бил целият покрит с лед и сняг, сега започва да се открива. Много от местата там имат дадени български имена, а  първата  показала се  скала носи името Крумов камък. През 2012 година там е поставен и  паметник на кирилицата.

Капитан  Данаилов съобщи, че предстои втора експедиция и  се обърна към учениците с убеждението, че между тях растат бъдещите изследователи, капитани, полярници. Той пожела на децата да вярват в себе си, да се стремят да постигат „невъзможни“  неща  и да бъдат добри хора - с ценности, мечти и цели.

Емоционалната среща завърши със снимки за спомен на учениците и техните гости.