Ивелин Михайлов: На мястото на бившия радиозавод във Варна ще бъде построено сити

Парите

30-04-2024, 14:28

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Планираната застроена площ е близо 200 хил. квадратни метра.

Инвестиционните планове са на мястото на бившия радиозавод във Варна да бъде построено сити – град в града, каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА изпълнителният директор на „Исторически парк“ АД Ивелин Михайлов. Пред журналистите той категорично отхвърли обвиненията към дружеството, отправени от блогъра Симон Милков и представи плановете за терена на бившия завод.

Михайлов уточни, че зоната е около 45 декара. Планираната застроена площ е близо 200 хил. квадратни метра. Сградите ще бъдат с различна височина, едната от които ще бъде 33-етажна, обясни Михайлов. По думите му в района ще има детска градина, бизнес сгради, както и хотел. Идеята е да се направи сити – център за финанси и развитие, да започне Варна да се развива в посока Девня, допълни бизнесменът. Той уточни, че фирмата има разрешение за събаряне на бившия радиозавод, но тепърва инвестиционните намерения ще бъдат представени пред общинската управа на града. По думите му, ако проектът бъде одобрен, вложенията в него ще надхвърлят 400 милиона лева.

Михайлов коментира още, че община Ветрино има само ползи от „Историческия парк“ в Неофит Рилски. По думите му кметството получава сериозни суми от данъци, освен това дружествата, регистрирани в селото, винаги помагат с каквото могат, включително при ремонти на детски заведения и църкви.

Михайлов посочи, че дейността на фирмата се проверява стриктно, тя редовно декларира и плаща данъците си, а заради изявленията си Симон Милков ще бъде даден на съд.

Вярвам в законите и искам всичко да става според правилата, допълни бизнесменът. Той допусна, че една от причините за изявленията срещу него, е регистрацията на партия „Величие“ за участие в европейските и предсрочните парламентарни избори. Михайлов посочи още, че тъй като усеща натиск, е сезирал международни служби, без да уточни кои. Той не отрече, че притежава около 25 огнестрелни оръжия, но подчерта, че повечето са ловни пушки и всички се съхраняват според изискванията на закона.

Припомняме, че вчера журналистът на свободна практика и блогър Симон Милков съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА във Варна, че заедно със своя екип сезира институциите за дейността на „Историческия парк“ край Варна и неговия собственик Ивелин Михайлов. По думите му вече са уведомени главният прокурор, Държавна агенция "Национална сигурност", МВР, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", както и три териториални дирекции на Националната агенция за приходите – във Варна, Русе и Велико Търново. Освен това са сигнализирани контролните финансови ведомства, включително Българската народна банка.

Според Милков за дейността на „Исторически парк“ в село Неофит Рилски няма никаква отчетност, приходи не са заявявани, нито са плащани данъци. Собственикът е получил земи с решение на Общинския съвет във Ветрино срещу ангажимент да направи обществен парк в общинския център. Като нарушение Милков е посочил в сигнала си до институциите и това, че в селото са регистрирани много хора от други райони на страната. Институциите трябва да проверят какво влияние върху местните избори в трите съседни общини е оказала партията, чийто лидер е Ивелин Михайлов, каза още Милков. Той допълни, че очаква службите на МВР да кажат защо Михайлов и близките му носят бойно оръжие. 

Паркът не е донесъл никакви приходи за хората от Ветрино и съседните села, посочи Милков. Той уточни, че в сигналите му до институциите има посочено и искане за отговор на въпроса, след като дружеството е на загуба как притежава луксозни превозни средства. 

Милков коментира и темата със събарянето на бившия радиозавод във Варна. Според него законността на тази сделка също трябва да бъде проверена от институциите. На този терен е дадена заявка за построяване на пет кули по 25 етажа, обясни Милков. Според него вече е започнала продажба на жилища „на зелено“ и има хора, които инвестират.