Благомир Коцев: Във Варна има нужда от сериозна инфраструктурна намеса, особено във вилните зони

Мисия Варна

09-11-2023, 10:47

Снимка:

Пресцентър ПП-ДБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новоизбраният кмет на Варна напомни и за намерението на МРРБ да отпусне средства за проектиране и ремонт на Аспаруховия мост през 2024 г.

Във Варна има нужда от сериозна инфраструктурна намеса. Много от районите имат големи проблеми с инфраструктурата, като например вилните зони. Там трябва да бъде въведена уличната регулация и да се подобри сметоизвозването. Това каза в ефира на Българската национална телевизия новоизбраният кмет на Варна Благомир Коцев.

По време на кампанията предложихме да се въведе принципа „Замърсителят плаща“. Да няма унифицирана такса, а тя да се формира въз основа на обема изхвърлен боклук. Смятам, че така е по-справедливо, коментира Коцев.

На въпрос за предложението, постъпило в Народното събрание, за диференциране на имотните данъци по населени места и зони в тях, Коцев отговори, че тази мярка е справедлива. По думите му данъчната и пазарната оценка на имотите често се различават драстично във Варна, а този контраст е нелогичен.

Коцев допълни, че цените на имотите са достатъчно високи във Варна и че има теоретична възможност общината да се намеси, за да намали процентната надценка върху данъчната тежест.

Варненският общински съвет действително е фрагментиран. Въпрос на дипломация е обаче да се намират решения. Ще търся подкрепа от всички общински съветници, които са готови да работят за развитието на града. Ще го правя на база политики, а не база партии и формации. Гласуването в общинския съвет ще е публично. Така хората ще знаят кой подкрепя и кой не дадена мярка. Така коментира Коцев разнородния състав на общинския съвет след изборите на 29 октомври.

За съжаление, кампанията във Варна беше на едно изключително ниско ниво. Аз бях обект на клевети и фалшиви новини, но смятам, че те всъщност се обърнаха срещу моите политически опоненти. Хората гласуваха наказателно. Не бива разговора да пада на такова ниско ниво. Аз говорих за проблемите и решенията. Хората искат да чуят това, каза Коцев.

Надявам се тонът на разговора да се промени. Въпреки всички клевети и нападки по мой адрес, аз ще остана диалогичен с моите опоненти, за да работя за благото на Варна.

ГЕРБ имаше цялата власт и комфорта да направят големи инфраструктурни проекти във Варна, но не го сториха. Например за Аспаруховия мост. Аз изпратих писмо до МРРБ за Аспаруховия мост и получих отговор за намерение през 2024 г. да се отпуснат средства за ремонт на секторите 7-и до 11-и, които не са били ремонтирани досега, завърши Коцев.