ВСУ „Черноризец Храбър“ задълбочава контактите си на Африканския континент

Животът

14-11-2023, 10:14

Снимка:

ВСУ "Черноризец Храбър"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненският университет взе участие в международното изложение „Образование в Европа“, което се проведе в Лагос, Нигерия.

Президентът на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ доц. д-р Красимир Недялков посети Нигерия и проведе редица срещи, свързани със задълбочаването на контактите на университета на Африканския континент.

Доц. Недялков проведе разговор с д-р Малам Дико Умару Рада, губернатор на щата Кацина, на който бе обсъдено активното сътрудничество в областта на висшето образование. Домакин на срещата бе посланика на България в Нигерия Н. Пр. Янко Йорданов. Губернаторът д-р Рада заяви интереса на младежите от област Кацина да се обучават в Европейски университети и да придобият Европейско висше образование в специалности, предлагани от Варненския свободен университет. Губернаторът се ангажира да предостави стипендии, които ще се поемат от щата Кацина за нигерийските студенти, обучаващи се във ВСУ „Черноризец Храбър“. По време на срещата доц. Красимир Недялков връчи първото удостоверение за стипендия на Ибрахим Сада, който ще започне новата академична година като студент на Варненския свободен университет.

ВСУ „Черноризец Храбър“ взе участие в международното изложение „Образование в Европа“, което се проведе в Лагос, Нигерия. Събитието, организирано от Делегацията на Европейския съюз в Африка, привлече кандидати не само от Нигерия, но и от Централна и Западна Африка. В изложението участваха водещи университети от Финландия, Германия, Франция, Унгария и други европейски държави, както и някои български висши училища.

„Африканските младежи проявиха изключителен интерес към образованието в България, в частност във Варненския свободен университет и в специалностите, които се изучават на английски език – Международен бизнес и Информатика и компютърни науки, сподели след завръщането си ръководителят на сектор „Образователен маркетинг и кандидатстудентски прием“ Николай Драгоев. Изключително положително впечатление направи присъствието на президента на университета и посланика на страната ни, който също бе на щанда, за да покаже подкрепата на дипломатическата мисия към университетите от България.