Полярниците ни пристигнаха на остров Ливингстън (СНИМКИ)

Животът

04-01-2024, 15:19

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Очаква се до часове Българската антарктическа база да бъде развърната и приведена отново в експлоатация за новия антарктически сезон.

Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ с бордови номер 421 застана на котва в Южния залив на остров Ливингстън пред Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ в 7 часа местно време. Това съобщи флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", цитиран от БТА. 

С акостирането на кораба завърши поредният етап от прехода на НИК 421, като част от 32-рата Българска антарктическа експедиция до ледения континент Антарктида.

Екипажът на кораба започва разтоварване с работни лодки на логистичния екип на експедицията и тяхното оборудване и провизии, които ще пристъпят към отваряне на базата. След това ще разтовари хранителни провизии за Испанската антарктическа база „Хуан Карлос I“, която е съседна на нашата на о. Ливингстън.

Очаква се до часове Българската антарктическа база да бъде развърната и приведена отново в експлоатация за новия антарктически сезон. Паралелно започва работа и по изпълнение на заложените научни проекти.