Започна кампания „Continuons en français - да следваме на френски в България“

Животът

01-05-2024, 13:41

Снимка:

Фондация „Европа и света“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Във Варна екипът гостува на учениците от 4 езикова гимназия „Фредерик Жолио – Кюри“.

Започна кампания „Continuons en français - да следваме на френски в България“. Нейни организатори са Националното бюро на Университетска агенция на франкофонията- България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език . Франкофонските програми в българските университети

Партньори на кампанията - Министерството на външните работи, Министерството на образованието, Френско- българската търговска и индустриална камара, Посолството на Френската република, Френския институт.

Кампанията ще продължи в различни градове на страната, където е застъпено обучението на френски език в периода април- май 2024 година. Във Варна екипът гостува на учениците от 4 езикова гимназия „Фредерик Жолио – Кюри“. 

Кампанията има за цел да популяризира възможностите за следване на френски език в български университети и е насочена основно към ученици от 10 и 11 клас, както и към техните родители.

Цел е и да се даде повече популярност на тези факултети, тъй като някои от тях функционират от близо 30 години, а студентите в тях намаляват. Важно е да се отбележат възможностите, които тези програми дават и които са наистина много добри - двойни дипломи от български и чужд университет, стажове, перспективни работни места в компании у нас и в чужбина. Това разказа за Радио Варна Петър Топарев, ръководител на националното бюро на Университетската агенция по франкофония-София.

Друга цел на тази кампания и паралелно промотиране на франкофонските факултети пред потенциални студенти от държавите от Централна и Източна Европа, както и от други страни-членки на ЕС, които биха могли да се обучават в България.

Идеята на кампанията е също така да се подчертае връзката средно образование- висше образование – кариера и как това би могло да се случи в България , благодарение на френския език.