Варненски ученици показаха как зеленчуци растат в кутия

Животът

21-06-2024, 12:16

Снимка:

МГ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В бъдеще учениците планират да модифицират устройството за отглеждане на високи растения като домати.

Представете си, че вместо да ходите до магазина след работа, можете да берете свежа салата и зеленчуци направо от голяма кутия в кухнята си. Това вече е възможно благодарение на изобретението на четирима ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна и тяхната учебна фирма UV_Green с ръководител Сияна Николова.

Уредът използва напоителна система с вода, която циркулира чрез сензори и програматор, запазвайки хранителните вещества в почвата и удължавайки времето за поливане. Така могат да се отглеждат до 7 растения едновременно, като процесът е автоматизиран. Подходящ е за по-ниски растения като марули и подправки.

В бъдеще учениците планират да модифицират устройството за отглеждане на високи растения като домати. Те са създали и друг продукт – Smart Pond, мобилна лаборатория за отглеждане на растения в контролирана среда, използваща хидропонична система без почва. Smart Pond има три части: корпус, леха и резервоар, и може да отглежда 8 възрастни растения и 8 растения за разсад. Той е подходящ както за лична употреба, така и за образователни цели, показвайки развитието на растенията.

Учениците представиха своето изобретение на 30 март на регионално състезание „Учебна компания“ 2024 във Варна. В началото на юни участваха в Бизнес форум „Изгряващи звезди“ 2024 в Бургас, където заеха 4-то място с подобрения Smart Pond. На 4 юни демонстрираха продукта си пред над 250 учители, директори и експерти на форум с министъра на образованието проф. Галин Цоков, представяйки бъдещите си планове.Тяхната амбиция е да развиват и реализират продуктите си на пазара с подкрепа от бизнеса.