НАП ще направи над 6000 проверки в обекти на морето

Парите

01-07-2024, 11:08

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще има командировани фискални инспектори от вътрешността на страната.

До края на летния сезон предстоят над 6000 проверки на Националната агенция за приходите  (НАП) на различни обекти по Черноморието за спазване на данъчното и осигурително законодателство. Това съобщиха от приходната агенция. 

Проверките ще бъдат в рамките на лятната  контролна кампания на НАП по българското Черноморие.В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната.

Ще бъдат проверявани ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги.От НАП отбелязват, че под активно наблюдение вече са поставени стотици обекти по крайбрежието, като ще се извършва ежедневен мониторинг на борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки.

Основната цел на приходната агенция е подобряване на фискалната дисциплина, увеличаване дела на бизнеса, който доброволно спазва правилата, осигуряване на равнопоставена бизнес среда и отчитане на реални обороти, посочват от НАП.

От проходната агенция отбелязват, че в рамките на кампанията, при извършването на контролни покупки, ще се прилага способът "таен клиент". Данъчните инспектори ще правят и явни наблюдения, при които за определен период от време ще се проследяват продажбите и резултатите ще се сравняват с предходни периоди. От НАП ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на приходната агенция, за да установят рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Ще се следи и дали сезонните работници имат договори, регистрирани в НАП, както и дали работодателите им ги осигуряват на реалното им възнаграждение.

От приходната агенция напомнят също, че потребителите имат право да задържат плащането към търговеца до получаването на касова бележка. Това стана възможно след промяна в Закона за ДДС (в сила от 1 януари т.г.), която цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.

Гражданите могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите и като използват мобилното приложение на приходната агенция - NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play, разясняват от НАП. От приходната агенция посочнат, че сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви платежни документи или с липсващи реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на информационния им център 0700 18 700 или по електронна поща [email protected].  

"Засилените проверки по морето няма да намалят бдителността на НАП по отношение на останалите търговски обекти. Целта ни е да имаме все по-добро спазване на данъчно-осигурителните правила не само по Черноморието, а и в цялата страна", коментира  изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, цитиран в съобщението. "Практиката ни показва, че контролни кампании допринасят за подобряване на фискалната дисциплина на търговците. Всяка година ние наблюдаваме ръст на представителите на бизнеса, които коректно спазват данъчно-осигурителното законодателство. Това ни радва, защото показва, че сме на прав път и прилаганите от нас мерки и партньорски подход са правилни", отбеляза Румен Спецов.