Защо Варна остана без богата празнична украса, любим конкурс и безплатна ледена пързалка

Мисия Варна

31-12-2023, 10:10

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Липсата на някои от елементите на празника провокираха дискусии във варненските фейсбук групи.

Промяната в празничния вид на морската столица тази година не остана незабелязана от варненци. В социалните мрежи гражданите търсеха отговор на въпроса защо на площад "Независимост" липсват символите на Коледа.

Липсата на някои от елементите на празника провокираха дискусии във варненските фейсбук групи.

И докато една част определиха украсата като красива, за мнозинството тя бе "постна", "бедна", "неносеща настроение" и "безинтересна за децата".

Moreto.net отправи въпроси към Община Варна относно причините за по-семплата визия на украсата тази година, както и за липсата на две от традиционните празнични активности в града - конкурса за най-красива коледна украса и безплатната ледена пързалка до Летния театър.

Кратките срокове от встъпването в мандат на новия кмет (13 ноември) са недостатъчни да покрият технологичното време за подготовка и изпълнение на цялостна нова концепция за коледна украса на града, посочват от Общината.

Затова се наложи в спешен порядък да се ползва наличната и да се добавят нови декоративни елементи – украса на живата Коледна елха на пл. „Независимост“, добавени светещи елементи на пешеходната част на ул. „Княз Борис“, както и орнаменти до градинката до Икономическия техникум и на трите пешеходни пасарелки на бул. „Васил Левски“.

Фигурите Влакче, Дядо Коледа, Подаръци, Мече са повредени вследствие на вандализъм и не подлежат на възстановяване.

В подготовката на украсата установихме редица наследени проблеми с изработката, комбинирането и количествата на орнаментите, забавяния в изработката и доставките вследствие на влошена комуникация с изпълнителите, пренебрегнати срокове за поръчка и подготовка на орнаменти и др., допълват от общинската администрация.

За традиционната кампания "Да украсим Варна за Коледа":

Кметът Благомир Коцев поде нова инициатива тази година. Той избра да насърчи децата, участвали в конкурса „Коледна приказка“, организиран от Радио Варна, като поздрави партньорските институции и организации от името на Община Варна с детски коледни картички. Това е негов личен ангажимент към децата на Варна, които ще се водещ приоритет за кмета в рамките на мандата му. Избрани бяха 13 рисунки на деца от варненските училища и детски градини на възраст между 6 и 17 години.

Занапред новият екип ще обнови стила на тържествата и украсата на Варна за Коледа и Нова година, като сме продължили и реализацията на голяма част от планираните базари, атракциони, концерти и културни мероприятия по повод Коледа и Нова година, за да се осигури приемственост. Подчертаваме, че съгласно докладите на експертите, по причина на предизборната кампания, много от процесите в общината по подготовката за Коледа и празниците са били спрени, временно преустановени или забавени.

За конкретната кампания ангажимент не е поеман с оглед на кратките срокове след встъпването  в мандат и проблемите в града, произтичащи от бедственото положение и бързото отстраняване на последиците от него. От 2024 година Община Варна ще представи единна концепция за украсата на града, празничния протокол и цялостно обновяване на събитийния календар във връзка с отбелязването на Коледа и Нова година.

За безплатната ледена пързалка:

За тази година не е било предвидено финансиране в програма „Спорт“ 2023 на Община Варна за временна ледена (тефлонова) пързалка. По тази причина пързалка до Летния театър няма да се монтира.

Като причина експертите посочват анализи за сериозен спад в последните две години на интереса към общинската пързалка. Експертите смятат, че това се дължи на многото организирани Коледни атракциони и базари, които привличат хората, включително откритата ледена пързалка на Пристанище – Варна.

Като друг мотив се посочва, че наемането, поддръжката и обезпечаването на преместваемата Ледена пързалка са нужни и специалисти. Наличните в момента обслужват общинската закрита Ледена пързалка в Общинския спортно развлекателен комплекс в кв. „Младост“. Тя се използва от клубове по ледени спортове безвъзмездно, като те, от своя страна, организират безплатно начално обучение за деца от всички възрасти. В предварително изготвения месечен график са предвидени и часове за свободно използване от граждани.

Община Варна вече прави анализ на завареното състояние на спортните бази и тяхното функциониране и ще предприеме нужната оптимизация с оглед гарантиране интересите на гражданите на Варна.