Варна - между „прозорец“ и „вкъщи“ в творбите от проекта PHOTO VOICE VARNA 2023

Варна Лайф

09-08-2023, 17:19

Снимка:

PHOTO VOICE VARNA 2023

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проектът PHOTO VOICE VARNA 2023, който се организира за първи път във Варна, донесе много положителни емоции на участниците в изложбата. Всички, чиито фотографии бяха представени на откриването ѝ в ХАЛЕ 3 и в момента са експозиционирани в ТУ – Варна, се почувстваха истински творци. А именно една от водещите идеи на проекта, финансиран от Фонд „Култура“ на Община Варна, е да окуражи младите хора да бъдат социално ангажирани и да представят своя поглед за Варна.

Ето какво мислят за проекта две от участничките в него - Божидара Мирянова и Христена Дойчева.

- Бихте ли споделили какво Ви вдъхнови да участвате в проекта PHOTO VOICE VARNA 2023?

Х: Истинското вдъхновение да участвам дойде от това, че подобен вид изяви, и то такива с благотворителна цел, са изключителна мотивация за един млад творец. Като всички участници в прекрасния проект, и аз приех предизвикателството да развихря въображението си и да покажа способностите си. Такова прекрасно събитие, изпълнено с положителни емоции, заслужава повече гласност!

Б: За мен е истинско щастие да видя, че подобни инициативи са част от културната програма на град като Варна, а още по-прекрасно е, когато имам възможността да се докосна отблизо до събитието. Тук е мястото да изкажа искрените си благодарности към Сдружението за културно, образователно и социално развитие за възможността да вземем активно участие в това незабравимо и изпълнено със смисъл мероприятие. Вдъхновението да се включа и да представя начина, по който аз виждам Варна, се появи още чувайки идеята, стояща зад PHOTO VOICE VARNA 2023. И се радвам, че наред с много други млади творци, успях да въплътя идеята си в един летен кадър.

- Смятате ли, че проектът Ви донесе положителни емоции?

Х: О, определено, той донесе само позитиви. Видяхме много усмихнати хора, близки и приятели, които бяха там, за да ни подкрепят, и още много красиви снимки, описващи Варна през очите на всеки един различен творец. Имаше танци, песни, забавление, и определено се надявам подобен вид събития да се случват по-често, за да може хората да се събираме в името на изкуството, а то винаги е апел за сближаване и постигане на единство!

Б: Благодаря за въпроса! Задно с нашите семейства, много приятели и творци съпреживяхме множество положителни емоции, които определено дълго ще помним. Изкуството, независимо в каква форма, е начин на изразяване. То ни сближава, точно такъв тип събития ни сплотяват и ни карат да погледнем на света от един по-красив ъгъл.

- Христена, разбрахме, че от Сдружението за културно, образователно и социално развитие, което организира PHOTO VOICE VARNA 2023, ще кандидатстват с проект за твоя самостоятелна изложба. Какво би било чувството да имаш собствена експозиция?

Х: Това е нещо, което трудно бих могла да опиша с думи. Чувството да бъдеш оценен, да знаеш, че трудът ти е бил видян, е нещо невероятно! Това е моя мечта от много малка, още откакто се занимавах с рисуване в училище. Оттогава мечтая и бленувам за самостоятелна изложба, независимо в каква сфера на изкуството, дали било то рисуване, или фотография! Надявах се да има някой, който да види и оцени труда ми, и ето, че най-накрая - толкова неочаквано за мен, тези прекрасни хора от Сдружението за културно, образователно и социално развитие, са видели нещо специално в това, което толкова години се старая да развивам. Изключително благодарна съм за този жест и много се надявам изложбата да се състои!

- Какво Ви вдъхновява да описвате света около Вас със снимки?

Б: Снимката е нашият „прозорец“ към спомена… Към момент, в който сме изпитали силно щастие, към нещо красиво, на което сме станали свидетели, макар и само за момент, към усмивката на любим човек или пък към тази на напълно непознат. Толкова е хубаво, че можеш да запечаташ всичко това в кадър. Снимката, както всеки един друг аспект на изкуството, е начин да изразиш себе си като личност и да покажеш на света какво е това, което ти намираш за стойностно.

Х: Вдъхновява ме красотата на малките детайли – например, да видиш макар един залез, в който има толкова красота. В това, да видиш изгрева, който е олицетворение на началото. В това, да можеш да уловиш прекрасен момент, освен в съзнанието си, но и в снимка. За да го помниш, за да се върнеш там. В този момент… За мен снимките са израз на красотата! И това се опитвам и да покажа с тях на околните - красотата през моите очи.

- Ако можете да опишете Варна в една снимка, как бихте я озаглавили?

Б: Моята любима Варна… Каквото и да кажа за нея, ще е малко. В този град съм се родила и израснала. Тук са най-любимите ми спомени, тук са семейството, приятелите ми и всичко, което е най-скъпо за мен на света. Обичам всичко тук - шума на разбиващите се морски вълни, крясъка на чайките рано сутрин, озарените от лунна светлина сгради вечер… Толкова е красиво. Ако можех да опиша Варна в една снимка, бих я нарекла „Колкото и пъти да се раждам, нека бъде тук!“

Х: „Вкъщи”! Винаги това е била първата дума, за която се сещам, когато си мисля за моя град. Град, в който съм израснала и съм имала прекрасно детство. Няма друга по-специална и по-правилна дума, лично за мен. Това е най-подходящото наименование. Варна е вкъщи и където и да ме отведе животът, тя винаги ще остане това топло, уютно кътче, в което винаги намирам спокойствието и топлината.