Държавата иска от царя и земи край Врана плюс 5 млн. лв. за сеч

Новините

05-11-2009, 09:29

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Държавата ще предяви претенции и към няколко хиляди декара земя край двореца „Врана”, собственост на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в предаването „Тази сутрин” на бтв.

„В началото мислехме, че нарушенията при върнатите царски имоти касаят 4500 декара. След като наехме външна консултантска фирма, разбрахме, че това не е така. Докладът на фирмата показа, че става въпрос за 16 000 декара гори. Това беше причината да подадем иск в съда”, обясни Найденов.
Според него предстои да бъде изпратено разпореждане наследниците да върнат земите и да изплатят 5 млн. лв. обезщетение за изсечените гори.

 

”За сто дни отблокирахме средствата по САПАРД. Първият бивш министър, на който беше повдигнато обвинение, е моят предшественик Валери Цветанов. Отпушихме Програмата за развитие на селските райони. Дадохме възможности за развитие на над 2000 фермери по програмата „Млад фермер”. Разсрочихме нисколихвените кредити на българските фермери с още една година”, подчерта земеделският министър.

Той разкри, че в прокуратурата ще бъдат внесени още документи, уличаващи в злоупотреби бившия земеделски министър Валери Цветанов и висшия чиновник Стефан Юруков. Според Найденов злоупотребите в поземления фонд надхвърлят 1 млрд. лв. Те били извършвани не само по времето на Цветанов, но и при Нихат Кабил.