Ловци на бракониери спипаха 7 лодки за акула до нос Калиакра

Туризъм

18-02-2010, 13:47

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

7 лодки с бракониери вчера бяха спипани на 10 мили пред нос Калиакра от катери на “Гранична полиция” и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

“Рибарите са от Каварна и са влезли в морето да ловят акула с тралове. Направи ни впечатление, че са много на брой и затова наши служители са отишли да ги проверят. Като видели катерите, веднага хвърлили траловете в морето, за да не бъдат санкционирани. На борда на лодките нямаше акула. Явно са нямали ден”, заяви за ВарнаУтре шефът на териториалното звено на ИАРА в Добрич инж. Атанас Чолаков. Той добави, че по това време рибарите имат право да ловят акула само на парагат. 


На пазара филето от акула върви по 6 лева килограма. В българското Черноморие рибарите ни ловят бодлива акула. Нейната дължина достига до метър и половина, а теглото й до близо седем килограма. 

Чолаков заяви, че през тази година са съставени 5 акта на бракониери, които извършвали стопански риболов без разрешителни. Той припомни, че през м.г. са конфискували един тон калкан, който е бил дарен на социални заведения.