24 часа: Ако така ни щракат за паспорти, чакаме 7 години

Архив Варна

12-04-2010, 04:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Близо 3 млн. нови паспорти, лични карти и други документи трябва да подмени МВР, защото срокът им изтича, пише днес "24 часа".

Над 1,5 млн. българи ще останат без валиден документ до 31 декември 2010 г. и ще трябва да се наредят на опашка пред МВР, за да получат нов.
 
Фирма "Сименс", която спечели конкурс за 116 млн. лева, отпечатва до 600 документа на ден. Това е повече от 10 пъти по-малко от обещаните по договор, съобщиха от ръководството на МВР.
 
Според експерти, ако работата продължи с тези темпове, документите, изтичащи през следващите 8 месеца, ще се правят цели 7 години.
 
Въпреки че със закон бе удължен срокът на личните карти и шофьорските книжки у нас, повечето хора искат нови, защото ще пътуват в чужбина.
 
Върволиците от чакащи пред районните няма как скоро да свършат. Ако от "Сименс" обаче достигнат обещаната в договора с МВР производителност, на денонщие ще се печатат между 7000 и 17 000 документа. Това ще е достатъчно, за да се сменят навреме всички паспорти, чиито срок изтича, обяснява началникът на дирекция "Български документи за самоличност" (БДС) комисар Мария Костадинова.