Иван Костов: Няма ли реформи, различията ни с ГЕРБ се задълбочават

Архив Варна

12-04-2010, 12:14

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Предложените мерки от правителството няма да изведат страната от кризата, обяви  лидерът на ДСБ Иван Костов на пресконференция днес.

"Ако премиерът спре реформите, няма да може да запазим виждането, че страната се движи в правилна посока", допълни той.

Костов обясни, че ако не се предприемат мерки за реформи, различието между ГЕРБ и ДСБ ще става все по-голямо. „Ние ще станем много по-различни от всякаква гледна точка. Ние трябва да покажем на нашите избиратели, че има реформи в страната”, каза Костов.
Костов предупреди, че кризата се задълбочава и придобива нови измерения, а страната влиза в остра фискална криза, т.е. в несъбиране на приходи. „Кризата е със скъпи и невъзможни за поддържане системи - образователна система, здравна система, социална система. Страната се нуждае от реформи и няма значение как ще се справят останалите страни от Европа, защото те не са в състоянието на България", каза още лидерът на ДСБ.

Той подчерта, че ГЕРБ "не може да затъва в популизъм". Никоя страна не излиза от криза, ако няма силно лидерство, допълни лидерът на ДСБ.

Според експремиера предложените мерки "не са на ГЕРБ" – никой не се е идентифицирал с тях, никой не е застанал зад тях и никой не ги е защитил политически.

"Ние се притесняваме, че голяма част от тези мерки ще идат в кошчето и ще се отиде в други мерки, например вдигане на ДДС", коментира още Костов.

„Много ни се иска данните на Евростат да са вярното обяснение за отказването от Еврозоната, а не избирането на нов курс за одържане на финансовата система, нова финансова политика. Обясняваме си, че правителството не може да подаде документи, защото би било нечестно с такъв дефицит зад гърба си, но правителството трябва да удържи дефицита под 3% тази година, за да може да се кандидатства следващата година. Ако две години страната има дефицит над 3%, ще започне натиск за реформи от ЕС”, обясни Костов.
„Заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова припомни, че ДСБ е подкрепяла правителство заради вота на народа и заради определени политики - реформа в здравеопазването, в пенсионното дело, борба с престъпността.

„Ние искаме тези реформи да се случат. Ние сме дали подкрепа - срещу тези реформи”, каза тя.

Синята коалиция ще реши на заседание на ПГ как ще гласува на второ четене при изменението на НПК, уточни Михайлова, като припомни, че ветото на президента е било очаквано.

Днес предстои среща на ДСБ с ръководството на коалиционния им партньор СДС, където ще бъдат обсъдени антикризисните мерки и бъдещото развитие на "Синята коалиция". Лидерът на ДСБ Иван Костов подчерта, че не може в сесията на Народното събрание да няма политически дебат за излизане от кризата.

Очакваме "Синята коалиция" да бъде потвърдена за местните избори и ще работим в тази посока, бе категоричен тъмносиният лидер.