Нейно превъзходителство г-жа Шийла М. Камерър: Имаме какво да предложим на България

Без цензура

18-04-2010, 19:05

Автор:

ДАНИЕЛА ИВАНОВА

Всичко от Автора

Нейно превъзходителство г-жа Шийла М. Камерър е извънреден и пълномощен посланик  на ЮАР в България.
Тя е родена на 15 декември 1941 година. Завършила е девическа гимназия в Претория и право в Университета в Кейптаун. Била е градски съветник в Йоханесбург, член на парламента в Розенвил, Йоханесбург, зам.-министър на правосъдието. Преди да се заеме с политика е работила като адвокат, прокурор и журналист. От август 2008-а година е посланик  на ЮАР за България. Живее в страната ни от април 2009-а година. Омъжена е и има две дъщери - близначки, и син. Обича портретната живопис, книгите, плуването. С удоволствие играе тенис, голф и бридж.


- Ваше Превъзходителство, през времето, откакто сте в България, открихте ли сходните неща между нашите две държави?
- Да. Ние имаме много общи черти. Особено винената култура и всичко свързано с нея. Южна Африка има 300-годишна традиция във винарската индустрия. Ние с вас се радваме на еднакви удоволствия като вино, хубава природа, планини, море, но една от разликите е, че ние имаме сафари с диви животни, а вие имате сняг.

- А сблъскахте ли се с такива различия в културата, живота и поведението на хората в двете държави, които изключително много Ви изненадаха?
- Не. Намирам, че българите са много мили и приятелски настроени с чужденците. И съм приятно изненадана, че повечето хора на възраст под трийсет години говорят английски език. Учили са го в училище и това изключително помага на хора като мен. Трябва да знаете, че срещнах затруднения с българския език и тежката зима с много сняг. Той беше нещо ново за мен. Ние нямаме сняг. Всичко друго е много приятно. Храната е чудесна, виното – също, хората са приятелски настроени. Тук е хубаво.

- Вероятно свикнахте със зимата и със снега?
- Не! Това е първата зима за мен и изобщо не можах да свикна.

- Като юрист и човек, който е бил заместник-министър на правосъдието в собствената си страна, имате ли поглед върху съдебната система в България и бихте ли коментирали наблюденията си?
- Да. Изключително много се интересувам от Вашата съдебна система. Имах среща с вашия министър на правосъдието, за да обсъдим общите възможности в тази област. Мисля, че и двете държави имат сходни проблеми с престъпността и корупцията. Куриозно е, че през миналия октомври бях обрана в моята резиденция. Въпреки че живея в защитен комплекс с патрули и охрана на входа. Обраха сейфа с бижута. И когато по Коледа обядвах с българския посланик в Южна Африка, открих, че по същото време са обрали и него. Сега и двамата имаме 24-часова охрана в резиденциите си. Но, ако мога да добавя: ние имаме определени  техники и процедури, които сме представили пред света, и които са от полза в борбата срещу престъпността и корупцията. Бих искала да спомена, че един от начините ни за справяне е конфискуването на имотите, които са придобити с пари от престъпления. Това е специална процедура, опита от която също бихме искали да споделим и точно в момента организирам обмен на експерти именно в тази област.

Има и другата област, в която мисля, че имаме какво да предложим и бихме били от полза за България. И в двете страни се справяме с престъпността по сходен начин, но начинът, по който ние назначаваме съдиите във Върховния съд е много по-прозрачен, отколкото този у вас. Това до голяма степен помага да бъде избегната корупцията и да намаляват другите нарушения на закона. Десет години бях член на JUDICIAL SERVICE COMMISSION, която е еквивалент на Висшия съдебен съвет. Там кандидатите за съдии минават през дълга процедура, включително трябва да бъдат публично и медийно представени и да отговарят пряко на въпросите на цялата комисия. Така че, ако по пътя към издигането на някого има  нередности, те не могат да бъдат скрити. Дискутирах този въпрос с министър Попова и тя беше изключително заинтересована да изпрати специалисти за обмяна на този опит.

- Какво ново има да се случва в културния обмен между двете държави?
- Една от моите цели е да имаме по-обширен обмен на културно равнище. Това много би помогнало за задълбочаване на връзките между двете страни. И започнах с това да търся български млади таланти. Открих изключително талантливия 19-годишен флейтист  Мартин Павлов и се опитвам да организирам за него представяне в Южна Африка. Искам тези отношения да са на взаимна основа, затова се насочих към 25-годишна наша певица Прити Йенде – сопрано, вече  поканена за участия в „Ла Скала”. Тя пристигна в Пловдив и изнесе концерт по време на „Винария 2010”, където Южна Африка бе партньор. Смятам, че южноафриканците знаят твърде малко за България и, когато дойдат тук, те искрено се наслаждават. Например: шестима износители на южноафриканско вино дойдоха на изложението „Винария” заедно с местните си партньори и, когато видяха страната и хората, те откриха допълнително нови възможности за бизнес. Имаха за задача да търсят свои агенти в България и същевременно търсеха сътрудничество и коопериране в производството на вино и в износа му за Китай. Знаете, количеството за там никога не е достатъчно.

- Откривате бъдещо сътрудничество в областта на винарството, в културата, в правосъдието, но да кажем, че отворихте и пътя на варненския бизнес към Южна Африка.
- Да. Искам да благодаря на Г-н Константин Дараданов, че положи усилия да организира такава делегация. Това беше една много добра инициатива, организирана от Варненската търговско-индустриална камара. Делегацията включваше десет души от различни сфери на бизнеса, на обществените науки и здравеопазването. Те имаха възможност да направят първите стъпки към побратимяване на Варна и Кейптаун, които са много близки по своето естество: градове-пристанища, откъдето е тръгнала и културата на страните. Според докладите и от двете страни са намерени бизнес-партньори и предстои разширяване на тези връзки..

- Ако трябва да поканите свои сънародници в България с какво ще ги привлечете тук?
- Ще спомена, че 20 000 българи живеят в ЮАР и това е предимство в отношенията ни. Много южноафриканци бяха свикнали да идват в България на ски. Навремето имаше директен полет от Йоханесбург до София. Връзките бяха добри и беше лесно да получиш виза. В момента България е член на ЕС и има някои възспиращи фактори. За нас проблемът с получаването на българска виза е леко усложняващ фактор. Предстои ми разговор с министъра на външните работи на България специално за облекчаване на условията. Жалко е, че, ако имаше пряк полет до България,  много южноафриканци можеха  да идват както преди на ски и да купуват ваканционни пакети...

- В годината на Световното първенство по футбол има ли облекчения за пътуването на български граждани до Вашата страна?
- За българите пътуването до Южна Африка е лесно. Особено за Световното първенство. Могат да се сдобият със  специална виза за събитието. Достатъчно е само да имат билет или резервация и могат да получат бърза виза.