Три джанки раздрусаха програмата на първия световен форум на изкуствата „Под звездите”

Варна Лайф

22-07-2010, 17:56

Снимка:

АРХИВ

Автор:

Елица Матеева

Всичко от Автора

Определено Варна няма да се присъедини към веригата от световноизвестни оперни open air пространства от ранга на Арена ди Верона или Сент Маргаретен.

Това  съобщи организационният екип на първия Международен форум на изкуствата  „Под звездите”. 

Българският адрес на събитието е скалният „Аладжа манастир" край Варна, където трябваше да бъде изградена мегасцена и монтирани седящи места за над 2000 души. Сцената пък е за над 750 000 евро и беше готова за транспортиране от Сент Маргаретен тези дни. Звездният състав на постановката включва звездите Марияна Цветкова и Емил Иванов, Катя Литинг, Роберт Хайман, Владимир Браун, аржентинският диригент Тулио Галиардо Варас, режисьорът Едмунд Емге, балетмайсторът на Виенската щатсопера Михаел Кропф и сценографът на „Сент Маргаретен„ Манфред Ваба.

Предвидената среща с творчеството на Верди и безсмъртоното му произведение „Аида” в програмата на форума се отменя за неизвестен период. Оперният певец Емил Иванов, актьорът Мариус Донкин и техният юридически съветник адвокат Александър Ралчев изразиха позиция, че докато в града ни определени администратори се изживяват като крупни феодали и търсят дивиденти, ще се спъват добрите идеи. Емил Иванов представи част от кореспонденцията си с директорите на Археологическия музей и „Аладжа Манастир”. Според инициаторите на форума, тези ръководители са затруднили неговото осъществяване с отказа си да съдействат за сцена.

Три храста в „Аладжа Манастир”, които е трябвало да бъдат отсечени, заради строежа на сцена са принудили г-н Кинов да ограничи достъпа на предвиденото събитие. Адвокат Ралчев мотивира журналистическата гилдия да проведе свое разследване за статута на собственост на паметниците на културата. Оказва се, че у нас те са в режим на няколко принципала -  община, Министерство на културата и кой знае още кой.

Загубата е още по-голяма и поради факта, че беше планирано преместването на фестивала „Сент Маргаретен", с над 200 000 души зрители годишно, от другата година за няколко поредни години във Варна, което вече е невъзможно да стане, твърдят организторите.

Актьорът Мариус Донкин с тъга заяви, че  варненци все пак би трябвало да се радват, че световноизвестни звезди като Хана Шигула и Ерик Еманюел Шмит ще посетят нашия град и тук ще направят премиерни изяви.

За ценителите на тези имена са предвидени няколко срещи: 2 август от 11.30. в зала „Пленарна” на Община Варна, актрисата Хана Шигула ще се срещне с кмета и гражданите на града, в същия ден в 14.30.ч ФКЦ ще бъде домакин на още една среща с актрисата, а на 3 август в БНР-Варна, драматургът Ерик Еманюел Шмит ще представи творчеството си.

Въпреки подкрепата на кмета и областния управител, форумът стартира с промяна в програмата. Тук възниква въпросът, ако емоционалните двигатели на този форум са имали предпоставки да се притесняват, че музейните институти биха им отказали сътрудничесво и съответни разрешителни за достъп, то защо са заявили оперно участие при очеваден риск? Както се знае организирането на подобни събития изискват дълга и подробна разработка. Тук възниква още един въпрос: кой има интерес подобен форум да бъде затрудняван, при условие, че той е в контекст с идеята градът ни да се овенчае с титлата Европейска столица на културата? Май „ има нещо гнило в Дания”?

Трите храста, които се оказаха препъни камък за изграждането на мега сцената на Аладжа манастир