'Гълъбче' или за доброто руско кино в панорамата 'Нова режисьорска генерация'

Мисия Варна

22-08-2010, 11:16

Автор:

ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Всичко от Автора

Филмът "Гълъбче" е носител на наградата "Сталкер" на гилдията на руските кинорежисьори за "Многообещаващ дебют" на 14-тия международен филмов фестивал "За човешки права" (2008 г.).

В предвидената извънконкурсна програма "Нова режисьорска генерация"  на "Любовта е лудост" участват филми от Испания, Германия, Унгария, България и Русия.

Сред филмовите проекти се откроява представител на съвременното руско кино с няколко престижни награди.

Филмът "Гълъбче" е носител на наградата "Сталкер" на гилдията на руските кинорежисьори за "Многообещаващ дебют" на 14-тия международен филмов фестивал "За човешки права" (2008 г.).

През 2009 г. на различни фестивали, актьорите Александър Коршунов (Генадий) и Инга Оболдина (Светка) стават носители за главна мъжка и женска роля.

Режисьорът-дебютант Сергей Свинцов е носител за режисура на наградта "Сребърна лодка" от фестивала "Прозорец към Европа".

"Гълъбче" за 53-годишния сценарист и продуцент Сергей Свинцов е много повече от дебют.

Филмът се откроява с широтата на картината, със свободата на посланията, с позитивния поглед към света, историята и съвремието ни.

Върху плакатите на "Гълъбче" за световно разпространение е акцентирано, че това е история за "последното лято на СССР".

Хрониката е деликатно представена - в едно казанско селце хората чуват по радиоефира със страх съобщението за преврата в Москва, но на село новината преминава като жужене...хората продължават да се радват на живота, изпълнен с чернозем, частушки, дъжд, вечерите край реката.

Главните герои са художникът Гена и изкуствоведката Светка, които се срещат на 40 години без да подозират нищо един за друг.

Светка се грижи за двама сина, работи като библиотекар и е сама, а Гена, въпреки признанието на приятели и специалисти не желае да продава картините си.

Картините са изключителни, стилът им наподобява тъжните лица на Модиляни и излъчват наивистично усещане за света.

Гена е фантазьор, взиращ се в облаците, Светка е отговорна, но одухотворена.

Тяхната любов е парадоксална, гравитираща между плюс и минус, въпреки изневерите и разделите двамата осъзнават, че не могат един без друг.

Руската публика приема филма с адмирации.

"Гълъбче" е с добрите традиции на руското кино, посветено на малките неща от живота. Лентата се доближава до такива образци като "Любов и гълъби" и "Калина Алена".

Докато възприемах с озарение неговите картини, се запитах на какво се дължи това специфично интерпретиране на действителността и историята – без злоба, омерзение, с лекота и закачка?

Отговорът е прост: руската душа е безкрайна, тя е като океан, не можеш да я заключиш. Тя кипи, тя не е подвластна на клишетата и затова е неразгадаема.

В "Гълъбче" миналото дебне над героите, то им предлага една загадка, но миналото не е осакатено от нравоучителни оценки - една от силните страни на съвременната кинематография, коментираща историята спокойно, без агресия.

Названието на филма се ражда от познат шлагер и у нас: "Рaloma" - тук в изпълнение на Нана Мускури.

Лентата има и действителен първообраз – животът на художника Генадий Архиереев (1949-2007 г.) е описан в разказите на неговата съпруга Светлана, от които режисьорът създава своя сценарий.

Бюджетът на филма възлиза на 400 хиляди долара. Режисьорът се отказва от хонорара си, както и част от екипа, а ентусиазмът и любовта при работата им искри от всеки кадър.

Безкрайно синьо, крилата на любовта, поетичен хумор и свобода са сред достойнствата на "Гълъбче"

Прожекцията е на 30-ти август, 22.00 ч., зала "Европа" на ФКЦ.