Христо Димитров: При катастрофа трябва да знаете правата си, обезщетенията са сериозни суми

Мисия Варна

16-09-2011, 13:19

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Можем безплатно да подсигурим и обслужване от медицинска сестра, уверява Христо Димитров, национален координатор и представител за Варна на Българска асоциация на пострадали при катастрофи, в интервю на Велина Калинова

Как да постъпим адекватно и да търсим правата си, ако пострадаме в пътен инцидент

обяснява Христо Димитров, национален координатор и представител за Варна на Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Ден преди децата да тръгнат на училище организацията подари на всеки първолак в града по една светлоотражателна лента.

- Г-н Димитров, разкажете с няколко думи за дейността на асоциацията на пострадалите при катастрофи.

- Работим от пет години. Аз лично съм от четири години и половина. Инвалид съм от катастрофа. Така попаднах в асоциацията. Много сериозна дейност имаме по превенцията на пътния травматизъм. Черпим опит от западноевропейските сходни организации. Разясняваме правата на пострадалите, какви документи трябва да събират, в какви срокове и т.н.

- А психологическа подкрепа?

- Имаме специалисти, но за сега във Варна куцаме. В това са силни в София, в Ихтиман. Ние запознаваме с правата, които имат пострадалите. Примерно много хора не знаят, че имат право на безплатни технически помощни средства. Тези, които остават с трайни увреждания, не знаят, че имат право на помощи за транспорт, телефон и др. Има програма на Агенцията за хора с увреждания за стартиране на частен бизнес или за разширяване на съществуващ такъв. Ние можем да помогнем при написването на проекти. Това е програма на агенцията с цел социализиране на инвалидите.

Тези до 15 000 лева, които отпускат са субсидия, не са кредит. Съдействаме и на пострадалите при катастрофи, които имат нужда от спешна финансова помощ за операции примерно, за получаване на помощ от Министерство на труда и социалната политика. На тежко пострадали, социално слаби, можем безплатно да подсигурим медицинско обслужване от сестра. Наскоро говорих по телефона с една дама, която каза, че баща й е много зле и няма кой да му сменя превръзките и да извършва медицинските манипулации. Предложих да отиде сестра, но тя ми отказа, което е много странно.

- Увеличава ли се или намалява броят на хората, които търсят помощ от асоциацията?

- Увеличава се. Благодарение на медиите, много от пострадалите се обръщат към нас. Хубаво е хората да си знаят правата, да си ги отстояват, защото говорим за сериозни обезщетения.

- Смятате ли, че глобите решават проблема с неспирането на пешеходна пътека?

- Ако има събираемост, обикновено глобите имат добър ефект. И глоба от 200 лева, и отнемане на книжката за месец ще имат някакъв ефект.

- А инициативата "Вдигни ръка, спри джигита"?

- Не бих я пробвал, защото не мога да бягам, ако случайно нещо стане. Видях по телевизията експерименти на ваши колеги. Не знам, може би е проработило в Западна Европа, но не съм сигурен, че ще проработи тук.

- В София примерно обещават да има над 200 пешеходни пътеки с фокусирани прожектори.

- Това е супер, но предполагам, че трябват доста финанси. Ние имаме такъв опит да търсим спонсори, които да поддържат пешеходни пътеки. За сметка на това съответната община дава някаква рекламна площ за спонсора. Нещо като бартер.

- Отдавна се говори за промяна в закона за движение по пътищата. Правите ли нещо в тази посока, участвате ли в работните групи?

- Да, участваме. Не съм юрист, но мисля, че това е законът, който е променян най-много в България. Подкрепяме всякакви разумни идеи за намаляване на ПТП-тата. Най-важното условие е държавната воля. Ако държавата реши, ние само можем да помагаме.