Един от най-добрите фотографи в света представя уникална изложба във Варна

Мисия Варна

16-09-2011, 15:10

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Убедихме се в невероятния перфекционизъм на Брьомел, разглеждайки фотографиите с впечатляващи детайли, заснети в цял свят.

Самостоятелната изложба на немския фотограф Дирк Брьомел - Kopfüber (Презглава) ще бъде открита тази вечер в 19.30 ч в Галерия Графит.

Изложбата е част от проекта “Вдишване-издишване – културната миграция днес” с куратор Надежда Джакова и може да бъде видяна от днес до 6-ти октомври.

Цялата колекция е от 35 кораба, а изложбата във Варна съдържа 14 различни по вид и големина плавателни съдове, сред които най-модерният кораб за речно плаване MS RheinEnergie и най-старият презокеански лайнер Queen Elizabeth 2, който е превозил над 1 млн. пасажери и от 2008 г. и е превърнат в петзвезден хотел в Дубай.

Убедихме се в невероятния перфекционизъм на Брьомел, разглеждайки фотографиите с впечатляващи детайли, заснети в цял свят.

Заставайки на мост, той снима преминаващите кораби отгоре, като прави до 150 кадъра. Следва трудната част, която отнема от няколко седмици до месец - наслагването на кадрите, до получаването на един завършен цялостен перфектен, ясен и детайлен образ на кораба от птичи поглед.

Авторът изчиства водата наоколо и поставя цветен фон, за да изолира всякакви външни влияния и да фокусира вниманието върху вътрешните форми, обясни самият той днес.

"Корабът като обект е една доста затворена форма, особено, ако я гледаш от брега. Тази перспектива ми е интересна", казва Брьомел.

Той не е създател на технологията с наслагване на кадри, но е първият фотограф, който снима кораби по този начин. Германия е една от най-развитите в културно отношение страни и там винаги иновативността е търсена и оценявана.

Перфекционизмът при изпълнението на фотографиите му, както и различният поглед и ясната концепция, която следват, бързо намират своите почитатели сред професионалистите и любителите на фотографското изкуство в цял свят.

Всяка една от фотографиите, изложени във Варна, струва между 3 и 10 хиляди евро.

За творбите му се намират много купувачи. Сред притежателите на неговите фотографии са колекционери от цял свят, фирми с фотоколекции, сред които и Е.ОН, галерии, културни центрове като „Жорж Помпиду“ в Париж и т.н.

Всяка творба от колекцията с кораби е отпечатана в 6 екземпляра - по 3 малки и 3 големи, като всяка се смята за оригинал. В Германия се следи внимателно и ако случайно се открие 7-ми принт, това може да коства кариерата на автора.

Фотографията на Queen Elizabeth 2, чийто малък принт може да видите и във Варна, е най-скъпата, защото е отнела най-много време и финансови средства на автора. Малката струва 9800 евро, а голямата - 18 хиляди евро. Трите големи оригинала са продадени в Антверпен, в Швейцария и в Хамбург. Собственикът на голямата фотография (2-метрова) в Антверпен е бил готвач на кораба. Днес той има елитен ресторант и фотографията на Queen Elizabeth 2 е изложена в помещението за пушене на пури там, за да могат посетителите да имат достатъчно време да се насладят на творбата, разказа още авторът днес. Същият човек е закупил и малък (1-метров) принт, който е изложил в дома си.

Брьомел е носител на Европейската награда за архитектурна фотография за 2011 г., наградата на Кодак за фотокалендар и др.

Каталогът на Дирк Брьомел е номиниран за наградата на специализирана литература по фотография на Германия през 2011 г.

С Европейската награда за архитектура са били отличени общо 10 фотографи, сред 360 участници от цял свят. Наградата е спечелил с Villa Tugendhat - серия с образи на улици, заснета от различна гледна точка - фронтална отдолу. Наградата се дава на 2, или на 4 години.

По време на престоя си в София, където също е била изложена колекцията, Брьомел е снимал по същия начин и площада пред президентството.

За техниката на серията Villa Tugendhat, както и на Kopfüber може да научите на уоркшоп с автора утре 17-и септември от 16 до 19 ч в Галерия Графит. Лично Дирк Брьомел ще ви запознае и с техниката на експониране чрез Кристал Метал Бонд, професионалното общуване с колекционери, куратори и галеристи и пазара и колекциониране на съвременна концептуална фотография. Таксата за участие е 30 лв, а максималният брой участници – до 15.