Над 460 фирми със запор на банковите сметки, ревизии за 100 „изказани“ по европейски

Мисия Варна

17-09-2011, 13:15

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

164 милиона лева допълнителни задължения разкриха инспекторите от НАП Варна

От началото на годината в НАП Варна са получени 100 сигнала от колегите в ЕС за фирми от региона, нарушили правилата за вътреобщностни доставки на стоки и услуги.

По всички сигнали са започнали проверки, а някой от тях са преминали в ревизии, съобщи териториалният директор Светлан Петков.

До края на юли инспекторите от дирекция „Контрол” са извършили 1 071 ревизии на фирми в Североизточна България, като допълнително установените задължения към бюджета са 164 000 000 лева. Най-много задължения са разкрити при търговците на едро и дребно, на второ място са производителите и търговците със зърно, следвани от строителния бранш.

Допълнително установените задължения към бюджета от укрит или невнесен ДДС са в размер на 145 милиона лева.

„Още по време на ревизионните производства сме наложили предварителни обезпечителни мерки  на 464 фирми, като служителите ни са наложи запор на банкови сметки, движимо имущество и възбрани на недвижимо имущество, за да гарантираме събирането на установените допълнителни задължения към бюджета. Продължаваме  активно да работим с данъчните администрации от ЕС, като обменяме с тях информация, небходима при извършването на ревизии", обобщи Петков.