Стандартно: Русия хвали правителството, БСП го хулят за скандала с блокираните туристи

Мисия Варна

17-09-2011, 16:00

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

При извънредни ситуации се бръква в джоба на българския данъкоплатец и се заявява, че плаща премиерът

Федералната агенция по туризъм в Русия днес похвали премиера и министрите за предприетите действия след скандала с отменените полети на "България Еър", заради което стотици туристи останаха блокирани на черноморските ни летища.

Очаквано веднага след това от БСП контрираха, че управляващите не са си свършили работата и интересът на България не е защитен.  

"Специално искам да почертая високия професионализъм на експертите от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, на министър Трайков, на генералното консулство и разбира се на министъра на транспорта. Всички работят като едно цяло, за да може проблема да се реши", бяха думите на заместник-ръководителя на федералната агенция по туризъм в Русия Григорий Саришвили.

Според Петър Димитров (заместник-председател на Парламентарната комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм) обаче, Трайков с удоволствие би проводил руските туристи пешком. "Само че това не отговаря на интересите на България. Интересът налагаше да се действа незабавно и да се спаси имиджа на страната. Всеки полет със заявяването си е повод за отнемане на лиценз, ако той бъде провален. Но тукняма държава. Въпреки голямото нежелание, отговорноста се носи от българската държава и ще бъде понесена от родния туристически бранш. Не си е свършил работата министърът на туризма. Трябвало е да се осигурят и гаранции, които автоматично да бъдат задействани при създаването на такива ситуации. Сега такива пари няма. При извънредни ситуации се бръква в джоба на българския данъкоплатец и се заявява, че плаща премиерът. Плащаме всички ние. Политическата отговорност тегне изцяло върху главата на министъра на икономиката", обобщи пред медиите Димитров.

По думите на Григорий Саришвили обаче инцидента едва ли ще се отрази на туристопотока.

На въпрос на медиите, относно разминаванията в мнението за свършеното от правителството, депутатът Румен Петков, който съпровождаше Петър Димитров отговори: "Толкова са възможностите на правителството, какво да каже човекът".

Засегната бе и темата за евентуално искане на оставки. Петков цветисто се изказа: "До изборите не, тези хора на нас ни трябват. Те са вредни за България, но са полезни за БСП. Вотът на недоворие е на 23 октомври". Депутатът лансира и мнението си, че тези избори са най-тежките за нормалните партии и за гражданите, от всички проведени до сега. "Свидетели сме на впрягането на целия властови ресурс с една кауза-властта да бие хората, побеждавайки на изборите.

Налага се системен страх, силовите ведомства се използват по най-брутален начин. Това не си го е позволявал като мисъл, а не говоря като действие, даже Иван Костов. Няма случай в една нормална демократична държава вътрешното министерство всъщност да е предизборен щаб. Склонен съм да подозирам, че в 70 до 100 общини изборите ще завършат след една година. На базата на Изборния кодекс ще има жалене в съда и напрежение. Прави се опит некадърието на определени политически партии да се премести върху централната избирателна комисия. Говорим за силов брутализъм в изборен процес", визира още Румен Петков.