Правителството на Санкт Петербург може да изпрати още един самолет, за да няма неизлетели от България

Мисия Варна

17-09-2011, 20:54

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Трябва да се създадат механизми, за да не се повтори инцидентът

Григорий Саришвили е заместник-ръководител на федералната агенция по туризъм в Русия

- Проблемът с отменените полети на туристите как изглежда от руска страна?

- Първото и най-важно нещо е, че броят на руските туристи, неизлетели от България, намалява. Второ, ние всички разбираме, че това не е някакъв зъл умисъл, а е проблем между две или три частни фирми и че ще се реши. Следващата наша съвместна задача с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е да се създадат механизми, за да не допуснем втори път да се случи нещо подобно. Спорове може да има, но това не би трябвало да се отразява на туристите. Те трябва да идват и да си заминават без да се интересуват от споровете между фирмите.

- Каква ще бъде следващата стъпка и как хората ще успеят да се приберат?

- Мерките се предприемат и от българска и от руска страна. От българска страна се координира и контролира това туристите да се чувстват добре, да нямат оплаквания и всичко да им е наред. Ден след случката министър-председателят Бойко Борисов осигури правителствения самолет и той летя с 90 души - майки с деца, бебета, възрастни хора, бременни.  Министърът на икономиката Трайчо Трайков и неговият заместник Иво Маринов направиха всичко възможно и въздействаха на компаниите "България Еър" и "Алма тур", за да постигнат някаква договореност. "България Еър" също направи каквото можеше, обявявайки по-ниска цена на билетите - 120 евро. Разминаване се получи, че това беше предложено за полети до Москва, а хората трябва да се приберът до Санкт Петербург.

- Разбрахме, че ще има полет на 23-ти.

- Има такъв вариант, но има време до тогава. Всички туристи вече знаят, че има проблеми и много от тях ще си заминат самостоятелно, тоест няма да чакат някой да ги организира. Надяваме се "България Еър" да предприеме някакви стъпки, за да могат туристите да отпътуват с облекчен режим. Не изключвам възможноста, ако се наложи правителството на Санкт Петербург още веднъж да изпрати самолет, за да ги прибере. Довечера от страна на правителството се организира един полет, като ориентировачния час на излитане е 22.30. Той е за всички останали от полетите, които вчера не се осъществиха.

Трудното беше в началото. Сега вече и туристите и ние имаме опит, информирани сме и знаем как да реагираме. От тук нататък нещата ще бъдат по-лесни.

- Как този касуз ще се отрази на туризма в България, ще има ли отлив?

- Всички, с които говорих, като цяло са доволни от своята почивка. България е доста популярна дестинация в Русия и тази година има 40 % ръст на руски туристи. Може би този случай, който по някакъв начин леко помрачава нещата, едва ли ще се отрази като цяло на туристопотока. Възможно е просто туристите да си потърсят друга авиокомпания, с която да летят.