Зам.-кмет по европейските въпроси ще спаси Варна от хаоса с фондовете

Мисия Варна

01-10-2011, 18:02

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Зам.-кмет по Евроинтеграция и международно сътрудничество би могъл да участва активно в европейските инициативи, в европейски организации  и обединения на които Община Варна е член, както и в Конвента на кметовете, подписан от над 2000 кмета на градове от ЕС.

Варна може да се превърне в град с европейски възможности, категоричен е кандидатът за кмет на Варна с №49 Добромир Джиков.

Той изложи конкретните си ангажименти по темата в две последователни изяви в ТВ Варна и Дарик радио.

Според Добромир Джиков трябва непременно да се ползват възможностите за директно финансиране от фондовете на ЕС.

Това засега се прави от много малко български градове, но е изключително ефективен метод. Усвояването на средства от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС ще позволи привличането на ресурс за по-широк кръг дейности. Такива могат да бъдат проекти за изграждане и рехабилитация на инженерна инфраструктура и осигуряване на качествена среда и ефективни услуги във всички сфери на обществения живот - образование,  енергийна ефективност, култура,  спорт,  социални дейности и други.

Кандидатът за кмет на Варна с №49 е убеден, че трябва да се учреди специален Фонд за съфинансиране на европейски проекти. В него от общинския бюджет ще бъдат заделени средства, съгласно предварително одобрен план. Почти всички европроекти изискват бенефициента да осигури съ-финансиране в размер до 25% от конкретния проект. Тази мярка има за цел да предотврати изпускане на срокове, заради бюрократични или политически съображения.

Според Джиков непременно трябва да се изготви регистър на Неправителствените организации (НПО) в град Варна. Целта на регистъра ще бъде общинската администрация да е информирана за потенциала на активно работещите сдружения и те да бъдат привличани за партньори в процеса на кандидатстване по европейски програми. НПО-тата ще могат да ползват средства за съфинансиране от общинския фонд, при определени условия.

Друг конкретен акцент от ангажиментите на Добромир Джиков е назначаването  на зам.-кмет отговарящ пряко за управлението на еврофондовете и международното сътрудничество. Той ще подбере екип от качествени и подготвени хора, които ще се занимават активно с управлението и изпълнението по проектите. Освен това фигурата на зам.-кмета се приема много по-добре в европейските институции, отколкото чиновник на средно ниво. “Важно е в Европа да разпознават Община Варна,
като сериозен и надежден партньор”, категоричен е Добромир Джиков.

Зам.-кмет по Евроинтеграция и международно сътрудничество би могъл да участва активно в европейските инициативи, в европейски организации  и обединения на които Община Варна е член, както и в Конвента на кметовете, подписан от над 2000 кмета на градове от ЕС.

По думите на Джиков задължително трябва да се активизира работата на офиса на Община Варна в Брюксел, за да стане града разпознаваем пред европейските институции и да стане възможно привличането на значителен ресурс от европейски средства за града ни директно от програмите, които се управляват в Брюксел.