Заплашени сме от свръхдефицит, ако не се актуализира бюджетът

Новините

08-03-2012, 14:03

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

 Брутният вътрешен продукт за последното тримесечие на 2011-та е по-нисък от брутния вътрешен продукт за същия период на 2010-та 

Ако не се актуализира бюджетът, може да стигнем и до процедура по свръхдефицит, тъй като България ще влезе в рецесия през 2012 г.,

предупреди в интервю за Дарик икономистът Петър Чобанов. Той оглавяваше агенцията за анализи и прогнози към финансовото министерство, а след това и Комисията за финансов надзор. „Вече има номинален спад на икономиката ни, което означава и драстичен спад на приходите в бюджета”, смята експертът и посочи, че икономиката ни тази година ще се свие с цели 3 на сто.

Ако страната ни надхвърли бюджетен дефицит от 3 процента ще наруши два финансови пакта - европейският, който бе подписан в началото на март, както и българският фискален пакт, където максималната граница на дефицита е определена на две на сто.

Брутният вътрешен продукт за последното тримесечие на 2011-та е по-нисък от брутния вътрешен продукт за същия период на 2010-та, т.е. вече имаме един номинален спад дори в икономиката, като той е доста значителен - с 2,8 процента. „Това е ясен сигнал, че българската икономика навлиза в състояние на рецесия. И при едно номинално свиване на икономиката, това означава свиване на данъчна база, това означава свиване на приходите – по-ниски приходи в бюджета от очакваните. 

Това означава, че без да се вземат мерки за оптимизиране на разходите, тяхното намаляване, съдържа един потенциал за висок дефицит", обясни той. Ако вземем същия номинален размер на БВП, какъвто имаме за миналата година, и дори да предположим, че той няма да се свие допълнително, и ако разходите бъдат изпълнени в минимално изражение, каквито са планирани, това означава, че дефицитът ще надхвърли 3 процента, което пак означава, че ще изпаднем в ситуация на свръхдефицит, без да се вземат допълнителни мерки, каза Чобанов.