Стотици се простиха с митрополит Кирил!

Мисия Варна

11-07-2013, 08:54

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Стотици чакат на опашка пред храма, президентът пристигна с букет гладиоли

Стотици миряни дойдоха днес в Катедралния храм "Свето Успение Богородично" да се простят с покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Под траурен камбанен звън, траурно шествие изпрати висшия духовник в последния му земен път. Днес във Варна е обявен Ден за траур заради внезапната кончина на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

8:00ч.

Около 200 души чакат на опашка пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично" , за да се простят с митрополита. Ковчегът е положен пред олтара, а хората се редят пред вратите. Митрополит Кирил е облечен в любимите си сини одежди, с които е правил богослуженията на Йордановден и с които варненци са го виждали най-много.

Очаква се пристигането на Българския патриарх Неофит с част от митрополитите от Светия синод, както и митрополит Калиник, който пое временно епархията.
Избраният за кмет на Варна Иван Портних, временният кмет Богдан Караденчев, областният управител Коста Базитов, депутати, общински съветници и общественици се намират пред храма.
В 9 ч. ще бъде отслужена света литургия от партриарха на Българската православна църква, Неофит. Опелото ще се отслужи в 11 ч., след което тялото на дядо Кирил ще бъде положено в митрополитската алея в старите гробища във Варна. Очаква се процесията да тръгне по бул. "Владислав Варненчик".

9:00ч.

Патриарх Неофит отслужи света литургия. "Всички сме в скръб, защото ценен помощник в синодалния живот на Светата ни църква си отиде от нас. За Варна и за Светата църква това е голяма загуба. Тук съм, за да се помоля за душата на митрополит Кирил и за доброто на прекрасната наша морска столица", каза патриарх Неофит.

Все още пред храма продължават да се събират много хора. Стотици чакат на опашка, за да се поклонят. Президентът Росен Плевнелиев също се очаква да дойде.

Пред храма е и световноизвестният цигулар проф. Минчо Минчев.

10:00ч.

Пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично" има и представители от Гръцката, Руската, Румънската, Сръбската и Вселенска патриаршия.

В 12 часа движението по бул. "Владислав Варненчик" ще бъде спряно. От там ще премине траурната процесия.

11:00

Президентът Росен Плевнелиев остави 12 бели гладиоли до ковчега на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Точно в 11:00 часа започна опелото, отслужено лично от главата на Българската православна църква Негово светейшество патриарх Неофит.
"Дойдох да изразя своята солидарност към гражданите на Варна и към миряните на Варненската и Великопреславската епархия с цялото си уважение към българските религиозни общности и към нашата православна църква", заяви по-късно пред медиите президентът Росен Плевнелиев. "Дядо Кирил ще го запомним като един добър човек. Вижте какви огромни опашки от хора изразяват своето уважение към него, защото той ги обичаше. Той успя да ремонтира и построи много храмове, успя да организира социални кухни. Той се грижеше за бедните, даваше. И аз искам всички да се запалим от този пример на човек, който беше посветен. Който проповядваше и дай боже политиците да чуят и да не се опияняват от властта, а да се опияняват от службата на хората и на тези, които имат нужда. Много се надявам тази солидарност, която институциите проявяват днес с Варна да доведе и до обръщане на тренда. Повече късмет, повече работа, повече солидарност и всички заедно да постигнем една по-добра България", каза още държавният глава.

12:00

В храма е 88-годишната майка на дядо Кирил, която тежко преживява загубата на най-малкия си син. Тук са останалите й 4 деца и техните семейства. Снахата на покойния владика -  Радка, разказа, че всичките живеят в праведно семейство, отдадено на вярата, благочестиво. Тя си спомни и сватбата си с брата на митрополит Кирил, който лично ги е венчал.

12:11

В момента погребалното шествие тръгва по бул. "Владислав" от катедралата към Старите варненски гробища.  Най-отпред е неврокопският митрополит Натанаил, които сутринта отслужи заупокойната молитва. Изнасянето на тялото стана по специален ритуал, валиден само при смъртта на митрополит - ковчегът с тленните останки на дядо Кирил беше вкаран в олтара и носещите го направиха малък кръг там преди да излязат от храма. Траурно - с по 1 звън, биеше камбаната в това време. При изнасянето на ковчега пред храма се подреди представителният оркестър на ВМС, който изпълняваше траурна музика.

През целия път по бул. "Владислав Варненчик", случайни минувачи спираха покрай траорната процесия. Някои се кръстеха, други ставаха на крака, възрастни мъже сваляха шапки, когато покрай тях минаваше катафалката. 

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил бе погребан на митрополитската алея в старите гробища под траурния музикален съпровод на представителния оркестър на Военноморските сили. Ковчегът му бе положен до тленните останки на неговите предшественици – митрополитите Симеон и Йосиф.